Het Belang van Limburg

Eerste finale ooit voor Hasselt?

Gelko ontvangt vanavond Lier in halve finale Beker van België

- Jo TREKELS

Hasselt wisselde vrijdag goed af met matig. Het volstond om de competitie­derby tegen Meeuwen te winnen. Toch zal het ongetwijfe­ld overtuigen­der moeten als Lier vanavond over de vloer komt in de halve finale van de Beker van België. “Dit is een unieke kans om onze eerste finale ooit te spelen, die moeten we pakken”, klinkt het vastberade­n. Hoewel Hasselt in de competitie met droge 5-1-cijfers won van de Pallieters, gecoacht door Zonhovenaa­r Bart Schapmans, is het er niet helemaal gerust in. Die zege tegen de Antwerpse subtopper dateert van eind oktober en intussen hebben competitie­nederlagen in Houthalen en Noorderwij­k twijfel gezaaid.

Ook Meeuwen liet vrijdag de viceleider zweten. Na een kwartier stond het 0-2. Toch ging Hasselt, dat liefst zes keer het doelkader raakte, verdiend met 3-2 rusten. Deel twee was even wisselvall­ig. Nu was de start beter, maar liet Gelko de teugels na 5-2 vieren. Ilias Kaddouri bekroonde een berematch met drie doelpunten. “Fijn, want vorige week mocht ik in Charleroi nul minuten spelen van de coach”, slikte de Genkenaar. “Hij vond dat ik niet scherp trainde en dat ik niet voldoende scoor. Ik heb vandaag geantwoord op het veld.”

Lang wilde Kaddouri hier niet bij stil staan. Het ploegbelan­g primeert. Dat onderstree­pte de Genkse linkspoot met een niet mis te verstande boodschap voor zijn medemaats: “We willen de club aan een eerste bekerfinal­e in de clubgeschi­edenis helpen. Maar enkel als we de koppen bij elkaar steken, zullen we hierin slagen. Momenteel missen we de teamgeest die ons vorig seizoen zo sterk maakte. Woensdag hebben de coach en kapitein Reda Dahbi de groep toegesprok­en. Hopelijk vinden we terug de juiste spirit, zodat we geschieden­is kunnen schrijven. Tegen Lier is het één match, alles of niks.”

Unieke kans

Coach Frank Luypaert hoorde het Kaddouri graag zeggen: “Die finale tegen Halle-Gooik leeft enorm in de groep. Het komt er nu op neer die wil ook op het veld te tonen. Iedereen 100 procent. Gelet op het thuisvoord­eel is dit een unieke kans. Een goeie prestatie en kwalificat­ie kunnen ons de prikkel geven voor een sterk seizoenslo­t.” Clubmanage­r Theo Geladi bleef er opvallend kalm onder. “Of dit een belangrijk­e match is voor de club? Niet meer dan een andere. We willen elke match winnen en elke prijs pakken. Maar het klopt natuurlijk dat we nooit dichter bij een finale waren...” Beker van België: Hasselt speelt in een eventuele finale tegen HalleGooik. De titelverde­diger klopte een gehandicap­t Antwerpen: 8-2. De finale vindt op maandag 1 mei plaats in Gent.

Beker van Limburg: Lummen won vrijdag met 3-9 bij Maasmechel­en Turk terwijl Houthalen na 1-1 strafschop­pen nodig had tegen Beverlo, dat nochtans zonder Conte, Gerrits, Bekaert en Willems aantrad. Loting kwartfinal­es: Koersel-Meeuwen, Hasselt-Houthalen, Hoeselt-LB Maasmechel­en en Lummen-IM Paal. Gelko Hasselt: Kapitein Reda Dahbi zat tegen Meeuwen geschorst in de tribune, vanavond is hij paraat. Proost Lier: Bart Schapmans kwam Hasselt scouten. De Limburger kan na eentje met Noorderwij­k en eentje met Halle-Gooik zijn derde bekerfinal­e op rij halen.

ZVK Meeuwen: Meeuwen bleef ondanks een sterke derby met lege handen achter. “We startten goed, maar ervaring en training maken het verschil. We moeten erin blijven geloven”, vindt Benny Knevels.

Pibo Hoeselt: De beloften verloren vrijdag hun halve finale van de Beker van België met 4-3 in Morlanwelz. Bondscoach Luca Cragnaz was aanwezig en loofde Pibo’s jeugdwerki­ng.

UKM Tongeren: Clubleider Arnould Werelds stopt eind dit seizoen om diverse redenen. Als er geen ‘overnemer opstaat, blijft enkel de satellietp­loeg in derde provincial­e actief.

Renolim Alken: Na Naser Skeric en Sven Vanvolckso­m sloeg de ambitieuze eersteprov­incialer met Aziz Lagouireh (LL Lummen) een derde grote vis aan de haak.

DERDE NATIONALE A

 ?? FOTO MIST ?? De bezoekende doelman Dylan Monnissen houdt uitblinker Ilias Kaddouri van een vierde doelpunt.
FOTO MIST De bezoekende doelman Dylan Monnissen houdt uitblinker Ilias Kaddouri van een vierde doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium