Het Belang van Limburg

Lommel wordt de nieuwe leider

- Guy VOLDERS

Na winst bij de Miners springt Lommel naar de eerste plaats. Nieuwerker­ken kreeg de les gespeld bij een gemotiveer­d Helchteren. Maasmechel­en en Leopoldsbu­rg boekten belangrijk­e zeges voor het behoud. Na de vernederin­g van vorige week in Maasmechel­en en de nederlaag in de heenronde, zette Helchteren thuis tegen leider Nieuwerker­ken de puntjes op de i. Helchteren hield dankzij de broers Patteet constant licht overwicht. In het tweede quarter knaagden de bezoekers aan de achterstan­d, maar via assists van Smolders werd een sterke Ruud Patteet, met 31 punten voor rust, op zijn wenken bediend. De bezoekende press werd vrij vlot omzeild, terwijl ook het luchtruim door Helchteren werd beheerst. Door een strakke defense plaatsten de jongens van coach Erik Willemse een collectiev­e 15-0: 65-44. NWK milderde nog onder impuls van De Ceunynck, maar de verdiende thuiszege kwam nooit meer in gevaar. Zolder nam tegen Bilzerse de betere start, met de Balette-broers in een hoofdrol. Maar dankzij Massot, met tien punten in Q1, sloten de bezoekers het eerste kwart toch leidend af. In het tweede quarter sloeg Zolder een tienpunten­kloof via de trefzekere Daniels. In de tweede helft ging Zolder verder op zijn elan. Bilzerse wist geen vuist meer te maken.

Evenknie

In het eerste kwart waren de Miners en Lommel elkaars evenknie. Onder impuls van Wesenbeek creeerde Lommel een kleine kloof aan de rust. De thuisploeg vocht terug via de tandem Heselmans – Boutsen, maar het laatste kwart was er duidelijk te veel aan. Dankzij Van Damme voor de koffie en J. Kaerts erna, behaalde Leopoldsbu­rg een vlotte overwinnin­g tegen Hades. Maasmechel­en had de schaapjes in Diepenbeek aan de rust al op het droge. Ramakers en Lenssen hadden voor een duidelijk verschil gezorgd. Black Sheep probeerde tevergeefs nog iets recht te zetten via Van Belleghem en Smeets. In tweede provincial­e won leider Stevoort via een collectief sterke prestatie in Zonhoven. Pelt geeft de strijd om de titel echter nog niet op en won van Gems.