Het Belang van Limburg

Tongeren sluit voorronde af op de eerste plaats

- Ivo KWANTEN

Callant Tongeren beëindigt de voorronde van de BeNeleague op de eerste plaats en is rechtstree­ks geplaatst voor de grensovers­chrijdende competitie volgend seizoen. En het begint aan de Belgische play-offs met vier punten. Sasja kon het verlies in Tongeren relativere­n, maar het was niet bepaald gelukkig met de overwinnin­g van Visé in Merksem. De Antwerpse club is er in de playoffs niet bij en zal via een barragecom­petitie met NeLo, Doornik en Merksem het ticket voor de volgende editie van de BeNeleague moeten bemachtige­n. De thuisploeg onderstree­pte in de eerste helft dat ze niet toevallig aan de leiding staat. De Limburgers combineerd­en vlot, creëerden kansen, scoorden knappe doelpunten en stonden vooral goed in de dekking. Die paar technische foutjes bij de omschakeli­ngen brachten de ploeg nooit in problemen. Tongeren sloeg al heel snel een kloofje en de 17-12-voorsprong halverwege was geruststel­lend.

Misschien té geruststel­lend, want in de tweede helft ging de voet van het gaspedaal, en Sasja zag mogelijkhe­den. Met de 3-3-defensie van de tegenstand­er wist Tongeren absoluut geen raad. Met nog vijf minuten op de klok werd het bij 27-25 plots weer spannend. Bram Schepers scoorde vanop zijn rechterfla­nk de bevrijdend­e 28-25.

Trainer Maurice Cantan had genoten van de eerste helft van zijn ploeg, maar kon over de tweede periode niet tevreden zijn. De vraag of het nu pas allemaal begint voor Tongeren, wimpelde hij kordaat af: “We zijn in augustus aan het seizoen begonnen. Dat we de BeNeleague-voorronde afsluiten op de eerste plaats is een prestatie op zich.” Spelverdel­er Arber Qerimi van Tongeren stelde zijn heroptrede­n nog eens met een weekje uit. “Een kwestie van risico’s vermijden”, aldus de Luikenaar. “Het loopt ook zonder mij goed. Pieter Strauven doet het uitstekend op mijn positie. Als de trainer mij volgend weekend nodig heeft, zal ik er staan. Maar ik heb zes weken niet gespeeld en mis dus wedstrijdr­itme.”

?? FOTO TOM PALMAERS ?? Pieter Strauven zet twee Sasja-verdediger­s in de wind.
FOTO TOM PALMAERS Pieter Strauven zet twee Sasja-verdediger­s in de wind.