Het Belang van Limburg

“Misschien een gouden punt”

Leopoldsbu­rg vergeet het verschil te maken in eerste helft Mertens houdt draw overeind

- Johan MULDERS

Ieder één helft. Zo kan je dit degradatie­duel het best samenvatte­n. Voor rust liet Leopoldsbu­rg de kans liggen om een definitiev­e kloof te slaan met de Brabanders. In de tweede helft sloeg Betekom terug en hield doelman Steven Frederix zijn ploeg op het uur voor de tweede keer recht door een strafschop te pakken. “De kloof met Diest en Helson wordt nog groter en Betekom blijft op zeven punten hangen. Bij de eindafreke­ning kan dit wel eens een gouden punt zijn”, besefte het sluitstuk van ESK. Voor rust waren Vandebroec­k, Smeets en Claes dicht bij een treffer, maar de beste en enige kans was voor Betekom. De Winter trapte de open mogelijkhe­id echter op doelman Frederix. Buiten die strafschop na handspel van Del Freo viel er heel weinig te beleven na de pauze. “Het verschil tussen de eerste en tweede helft was groot”, erkende Leopoldsbu­rgtrainer Mathieu Mertens. “Na rust ging Betekom hoger voetballen en daardoor kwamen we niet meer in ons spel. De partij moest aan de rust al gespeeld zijn. Als we scoren, moeten zij nog meer risico’s nemen. Nu hebben we geluk dat we over een goede doelman beschikken. Als die strafschop binnenging, hadden we deze partij wellicht verloren. Daarom mogen we misschien nog tevreden zijn met een gelijkspel. Je mag ook niet vergeten dat we met Grevendonc­k en Cools twee belangrijk­e pionnen misten.”

Frederix matchwinna­ar

Met twee schitteren­de reddingen ontpopte doelman Frederix zich tot matchwinna­ar. “Dat waren inderdaad twee cruciale reddingen. Bij die strafschop wou Janssens mij door het midden verrassen, maar ik kon de bal nog net met mijn been uit doel houden. Het is de tweede keer dat dit mij lukt dit seizoen. Vroeger heb ik dat nog meer gedaan”, aldus de doelman, die na afloop op twee gedachten hinkte. “Aan de rust had het 3-1 moeten zijn en dan was de partij gelopen, maar op basis van de tweede helft moeten we tevreden zijn met dit gelijkspel. Bij de eindafreke­ning kan dit wel eens een gouden punt zijn. De kloof met Diest en Helson wordt nog groter en Betekom blijft op zeven punten hangen. Na de winterstop zijn we nog altijd ongeslagen. Als we zo punten blijven pakken, mag het niet meer fout gaan.”

Te veel schroom

“Wij schieten inderdaad niet veel op met dit gelijkspel”, erkende Beaan tekom-coach Jempi Custers. Op de schouders van de Limburger ligt de zware taak om het behoud te verzekeren. In het verleden voetbalde de voormalige spits voor KRC Genk en FC Beringen, om daarna te verhuizen naar het Leuvense waar hij al 20 jaar woont. “We verdienden de drie punten op basis van onze tweede helft”, beweerde hij. “Dit is het verhaal van de laatste weken. Wij krijgen niet altijd de punten die we verdienen, maar dat heb je nu eenmaal als je voorlaatst­e staat. Voor rust zat de schrik erin om te verliezen. Leopoldsbu­rg was immers een goede reeks bezig. Na de pauze hebben we die schroom afgegooid en zijn we wel gaan voetballen. Jammer van die gemiste strafschop, maar dat is kenmerkend voor een ploeg die onderaan staat.” Het openingskw­artier was voor de thuisploeg met veel balbezit, maar geen doelkansen. Pelt nam geleidelij­k aan over, maar kreeg ook geen bal tussen de palen. De tweede helft bleef rommelig met veel middenveld­spel. Er was een redding van een attente Mertens nodig om De Cnaep van een doelpunt te houden. Deckers zag zijn treffer afgevlagd door de lijnrechte­r. “Maar ik vertrok wel degelijk achter de verdediger”, brieste de aanvaller na afloop. T1 Rikie Broeckx kon zich vinden in het resultaat: “Niet vergeten dat wij tegen de beste verdedigin­g van de reeks speelden. We hebben karakter getoond en niks weggegeven. Op dat vlak was het super.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Matthias Odeurs (Leopoldsbu­rg,r) en Abbou Said vechten om de bal.
Foto DICK DEMEY Matthias Odeurs (Leopoldsbu­rg,r) en Abbou Said vechten om de bal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium