Het Belang van Limburg

Homansveld protesteer­t tegen windmolens

Buurtbewon­ers vinden dat turbines te dicht bij hun huizen staan

- Dirk MACQUOY

Engie Electrabel gaat binnenkort een vergunning­saanvraag indienen voor de bouw van drie nieuwe windturbin­es in Ham. De windmolens komen aan KMO-zone Truibroek. De bewoners van Homansveld zijn niet opgezet met de windmolens. “Zeker twee turbines staan te dicht bij onze huizen”, aldus de bewoners.

Een windmolen van 180 meter hoog in mijn achtertuin vind ik te veel van het goede

buurtbewon­er Elie Noels

Om iedereen te informeren, organiseer­de Engie Electrabel een infomarkt. “Dit gebeurde voor we de eigenlijke bouwaanvra­ag indienden”, vertelt Maaike Ortibus van Engie Electrabel. “Op die manier konden we al luisteren naar de opmerkinge­n van de aanwezigen.” En die opmerkinge­n kwamen van de bewoners van Homansveld. “Onze straat ligt op enkele honderden meters van de windturbin­es”, zegt Elie Noels. “Ik ben helemaal niet tegen windmolens, maar een molen van 180 meter hoog in mijn achtertuin vind ik wel even te veel

van het goede.”

Expresweg

Voor een aantal bewoners van Homansveld zijn deze windmolens de spreekwoor­delijke druppel. “We zijn hier destijds komen wonen voor de rust en de natuur”, zo vertelt een bewoonster. “Achter ons ligt het Albertkana­al met heel wat industrie. Dat wisten we toen we hier kwamen wonen. Ondertusse­n is er de KMO-zone in Truibroek bijgekomen en krijgen we binnenkort ook de expresweg met een afrit in onze achtertuin. Ook Black & Decker is zich komen vestigen in onze buurt. Als er nu nog windmolens bijkomen, kunnen we onze huizen beter verkopen.” De bewoners van Homansveld en een deel van de Nijverheid­sweg gaan nu samenzitte­n om te bekijken wat ze kunnen doen om de komst van één of twee van de drie windmolens te voorkomen. “Ik ga in ieder geval een bezwaarsch­rift indienen”, aldus Elie Noels. “Hopelijk zijn we met velen na onze buurtverga­dering.”

300.000 euro

Voor burgemeest­er Dirk De Vis zijn alle voorwaarde­n voor de inplanting van windturbin­es op deze plaats vervuld. “In onze gemeente mogen alleen nog maar windmolens gebouwd worden in industrieg­ebieden en langs lijninfras­tructuren zoals in dit geval het Albertkana­al”, aldus De Vis. “Komt daarbij dat deze windturbin­es voor de gemeente een opbrengst betekenen van 300.000 euro op tien jaar tijd. Geld dat we niet bij de mensen moeten gaan halen.”

Jan Caerels van Engie Electrabel treedt de burgemeest­er bij. “In Vlaanderen zullen, om de Kyotonorme­n te halen, nog eens 270

windmolens moeten bijkomen.”

Hervorming

De inwoners van Ham krijgen ook de mogelijkhe­id om mee te investeren in de windmolens. “Alle buurtbewon­ers kunnen aandelen kopen bij Electrabel CoGreen”, legt Maaike Ortibus uit. “Jaarlijks ontvang je dan een dividend dat afhankelij­k is van de hoeveelhei­d elektricit­eit die de windmolens in je buurt produceren. Er wordt gestreefd naar een rendement van 3,5%. In de toekomst gaan we het systeem wel aanpassen. Zo gaan we het rendement van al onze windmolens samentelle­n zodat iedere investeerd­er dezelfde opbrengst krijgt en deze niet afhankelij­k meer is van de opbrengst van de windmolens in zijn buurt. Deze hervorming zal er dit jaar nog komen.”

 ?? FOTO DIMA ?? De bewoners van Homansveld zijn niet blij
met komst van de nieuwe windturbin­es in
hun buurt.
FOTO DIMA De bewoners van Homansveld zijn niet blij met komst van de nieuwe windturbin­es in hun buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium