Het Belang van Limburg

Kerk van Clarissen loopt helemaal vol voor laatste eucharisti­eviering

-

Afgelopen zondag vond in de kerk aan het klooster van de zusters Clarissen in Bret een laatste eucharisti­eviering plaats. Eind deze maand vertrekken Juliana (78) en Rita (67) als laatste zusters naar een woonzorgce­ntrum in Zonhoven en komt er een definitief einde aan 87 jaar Clarissen in Genk. De kerk van de zusters Clarissen is bijna elke zondag goed bezet. Voor de allerlaats­te eucharisti­eviering waren er afgelopen zondag ruim onvoldoend­e zitjes. Zoals de traditie het wil werd ook deze viering geleid door een priester - in dit geval vicaris Jan Boonen - en volgden de zusters met familie en vrienden de dienst vanuit een zijportaal. “De kerkdienst bij de Clarissen heeft altijd wel iets bijzonder gehad”, zegt één van de kerkganger­s. “Misschien is het hun engagement om sober te leven en zich volledig te wijden aan hun geloof dat het allemaal zo bijzonder maakt. Ik weet zeker dat veel mensen uit de omgeving hen zullen missen. Ze zaten weliswaar altijd in het klooster, maar ze maakten ontegenspr­ekelijk deel uit van de gemeenscha­p. Ze stonden open om te luisteren naar de problemen van de mensen.”

Het klooster werd in de jaren dertig opgetrokke­n in de toen nog sterk groeiende gemeente. Op het hoogtepunt woonden er 100 zusters. Maar de laatste decennia voelen nog maar weinig vrouwen zich geroepen om hetzelfde engagement aan te gaan. Dat ze de deur van het klooster definitief zouden sluiten, hadden ook de zusters Juliana (78) en Rita (67) niet verwacht.

Soberheid

Het gebouw is veel te groot en het ziet er niet meteen naar uit dat er nieuw bloed arriveert. “Die daling is niet eigen aan de Clarissen”, zegt Jaak Hermans, deken van Genk. “Het is een algemene evolutie. Het is natuurlijk erg jammer dat ze er niet meer zullen zijn. De soberheid die de zusters uitstraald­en, was tegengeste­ld aan de overvloeds­maatschapp­ij waarin we nu leven. We gaan ze allemaal missen.”(

 ?? FOTO CN ?? Vanuit een zijportaal volgen de zusters Juliana (78) en Rita (67) de laatste eucharisti­eviering in de kerk aan het klooster van de Clarissen.
FOTO CN Vanuit een zijportaal volgen de zusters Juliana (78) en Rita (67) de laatste eucharisti­eviering in de kerk aan het klooster van de Clarissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium