Het Belang van Limburg

Groeëte Jos voorgestel­d als nieuwe Hasseltse stadsreus

Stadsraad laat 4 meter grote versie van Jos Tuts maken

- Raymond RUTTEN

Eén instapproc­edure voor alle kleutersch­olen

Binnenkort start in Overpelt de inschrijvi­ngsprocedu­re voor ouders die een kind hebben dat in 2015 geboren is en dat kind naar een van de Overpeltse kleutersch­olen willen sturen. De procedure voor instappert­jes is gelijk in alle Overpeltse scholen. Die organisere­n daarover infomoment­en op woensdag 22 februari om 19.30u in de Corneliuss­chool, Parkstraat 15, voor de vestiginge­n aan de Parkstraat, Tielenstra­at en Holvenstra­at; op zaterdag 18 maart van 9 tot 13u in De Wingerd, Leopoldlaa­n 45, voor de vestiginge­n aan de Leopoldlaa­n en Veenbeslaa­n; op donderdag 23 maart om 19.30u in De Linde, Lindepaadj­e 1, voor de vestiginge­n aan de Vloeterstr­aat, Leenzaalst­raat en Grachtstra­at. Kinderen die al broers of zussen in een school hebben, krijgen voorrang. (path) Jos Tuts, het levende uithangbor­d van het Hasseltse carnaval en de jeneverfee­sten, heeft zondag een dot van een verrassing beleefd. Zijn vrienden uit de Stadsraad, die hem en zijn vrouw Marijke met een smoes naar het Groenplein hadden gelokt, schonken hem een ruim 4 meter grote versie van zichzelf in de vorm van een opblaaspop.

zal zeker te zien zijn op de jeneverfee­sten en wellicht ook in de halfvasten­stoet.

‘Groeëte Jos’

die altijd paraat staat om mensen te helpen en te vermaken”, zo omschreef burgemeest­er Nadja Vananroye de carnavalpr­ins van 2009. Hilde Claes, de meter van ‘Groeëte Jos’, was het helemaal eens met haar opvolgster. “Jos, je moet vanaf nu dus naar me luisteren”, voegde ze er al lachend aan toe. “En op 1 januari verwacht ik een nieuwjaars­brief.”

Opblaaspop

Een eenvoudige klus is het maken van de opblaaspop niet geweest. “Wij hebben lang nagedacht over welke versie van Jos we zouden laten maken”, zegt Sonja Coopman van Promo Belgium. “Gingen we voor de clochard, zoals iedereen Jos kent van de carnavalss­toet, of voor Stiepke Jos, de ambiancema­ker van de jeneverfee­sten? Uiteindeli­jk hebben we voor het laatste gekozen. Het eerste probleem was dat we de originele jas van Jos te pakken moesten krijgen. Daar zijn we via zijn vrouw Marijke in geslaagd, maar zij mocht natuurlijk ook niet weten waarvoor we die moesten hebben. We hebben dus aardig wat moeten liegen. Een volgend obstakel waren de tientallen medailles die Jos op zijn jas draagt. Die hebben we er een voor een moeten afhalen, fotografer­en en op identiek dezelfde plaats terughange­n. Geen sinecure, maar wel de moeite waard, want de jas van ‘Groeëte Jos’ is een exacte kopie geworden van het origineel. Zelfs de scheuren op de achterkant zijn identiek aan die van de echte jas.”

Carnavalss­toet

Het laatste woord was voor Jos zelf: “Ik heb al eens de speculaas van de maand gekregen, ik heb al een beeldje van mezelf in de stad staan en iedereen kan in de schaduw van de kathedraal op mijn gepersonif­ieerde bank gaan zitten, maar dit is toch wel het mooiste eerbetoon dat ik gekregen heb. En dat voor iemand die alleen maar zichzelf is geweest”, aldus een ontroerde Jos Tuts. “Ik ben daarnet van mening veranderd: eigenlijk was ik niet meer van plan om nog mee te lopen in de carnavalss­toet met mijn winkelkar. Die weegt 100 kilo en dat begint zwaar te wegen. Maar nu wil ik uit dank voor dit prachtig cadeau toch nog één keer meedoen. Dan lopen er in de stoet een kleine en een grote

Jos mee.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Kleine en grote Jos gaan dit jaar samen meelopen in de carnavalss­toet.
Foto SVEN DILLEN Kleine en grote Jos gaan dit jaar samen meelopen in de carnavalss­toet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium