Het Belang van Limburg

Plannen voor stalling 41 paarden in Houtstraat

-

De GCV Simons-Motmans Sporthorse­s uit Diepenbeek wil een verblijf voor zo’n 41 paarden met hypermoder­ne stallen in de Houtstraat in Wellen bouwen. Het openbaar onderzoek rond de plannen loopt af op 22 februari. De GCV (gewone commandita­ire vennootsch­ap, red) is een samenwerki­ng tussen verschille­nde partijen. “We zijn allemaal actief in de paardenwer­eld”, zegt Marco Snellinx uit Diepenbeek. De man is in zijn eigen gemeente ook actief in met Hippo Projects, een vzw die vooral actief is rond therapeuti­sche sessies met paarden.

“In Wellen zal het allemaal draaien rond wedstrijdp­aarden. De faciliteit­en op een terrein van zo'n elf hectare tegenover de terreinen van KVK Wellen dienen om veulens op te laten groeien tot volwaardig­e sportpaard­en”, aldus Snellinx. “We hopen dat de vergunning­en zo snel mogelijk rond zijn en dan willen we starten met de eerste fase.” Die eerste fase is de bouw van een hypermoder­ne hit-actiefstal. “Dat is een vrij uniek concept. De veulens zijn gechipt en zijn verplicht te bewegen. Als ze in de buurt van een voederbak komen wordt er een kleine hoeveelhei­d voeding gelost en kunnen ze eten. Het hele systeem is gebaseerd op maximale beweging voor het paard.”

De GCV heeft nu een vergunning­saanvraag ingediend bij het gemeentebe­stuur van Wellen. De vennootsch­ap wil in de tweede fase onder meer een stalplaats voor landbouwvo­ertuigen en opslag voor hooi en stro bouwen. “In de derde fase volgen dan de andere faciliteit­en, zoals een overdekte rijpiste. In de plannen is ook een conciërgew­oning voorzien, zodat iemand een oogje in het zeil kan houden. In de aanvraag voor de milieuverg­unning hebben we de stalling van 41 paarden gepland.” Op dit ogenblik loopt het openbaar onderzoek en dat nog tot 22 februari. Tot dan kunnen bij het gemeentebe­stuur bezwaren of opmerkinge­n worden ingediend. De aanvraag kan worden ingekeken bij het gemeentebe­stuur, dienst Ruimtelijk­e Ordening, tijdens de openingsur­en.

 ?? Foto JOZEF CROUGHS
FOTO JCR ?? De hele site van de Veemarkt loopt tegen april 2018 leeg. Daarna wordt het gebied aan de Speelhofla­an ontwikkeld.
Foto JOZEF CROUGHS FOTO JCR De hele site van de Veemarkt loopt tegen april 2018 leeg. Daarna wordt het gebied aan de Speelhofla­an ontwikkeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium