Het Belang van Limburg

“Hij zal altijd bij me zijn”

Hugh Jackman neemt afscheid van Wolverine in ‘Logan’

- Chris CRAPS

Het slotevenem­ent van de Berlinale 2017 was vreemd genoeg geen kunstzinni­g filmessay, maar een X-Mensuperhe­ldenfilm. Toch werd ‘Logan’ door publiek én pers zeer gesmaakt. Dat had zeker te maken met het laatste optreden van Hugh Jackman (48) als superheld Wolverine. Of hij er nu echt mee stopt, zal niemand met zekerheid kunnen zeggen. Jackman zei op het festival dat hij aan ‘Logan’ begon in de veronderst­elling dat dit zijn laatste Wolverine-film zou worden. En de film voelt ook aan als de allerlaats­te episode van de X-Menserie. Maar Wolverine zou natuurlijk wel eens kunnen terugkeren in tussenafle­veringen of in gastrollen. Trouwens, als ‘Logan’ een enorm succes wordt en Jackman enorm veel poen wordt aangeboden, zou hij wel eens de ‘never say never again’ van Sean Connery kunnen herhalen. Jackman zou zich evenwel beter aan zijn woord houden, want hij eindigt met ‘Logan’ in schoonheid. Het interessan­te aan de film is dat deze totaal anders is dan alle vorige delen. Hoewel oppervlakk­ig gebaseerd op de strips ‘Old Man Logan’ en ‘Innocence Lost’, denk je geen moment aan comic books, maar meer aan oude en moderne westerns zoals ‘The Cowboys’, ‘Unforgiven’, ‘Shane’ en de Mad Max-trilogie. Ergens in de nabije toekomst is Logan/Wolverine een vermoeide en uitgeblust­e man geworden. Hij werkt als limousinec­hauffeur aan de Mexicaans grens, maar krijgt het regelmatig aan de stok met gangs. Daardoor loopt hij constant verwonding­en op die almaar moeilijker genezen. De chronische pijn probeert hij dan maar te verzachten met veel alcohol. Zijn uitzichtlo­os leventje wordt echter doorbroken wanneer de stokoude professor Charles Xavier (Patrick Stewart) hem vraagt om het jong, doofstom meisje Laura (Dafne Keen) te beschermen. Laura of X-23 blijkt over gelijkaard­ige superkrach­ten als Logan te beschikken. Het probleem is echter dat het kind geen remmingen kent. Maar Logan heeft geen zin om te babysitten.

Nerveus

Hugh Jackman speelde Wolverine 17 jaar lang in 9 films en de rol leverde hem een succesvoll­e internatio­nale carrière op. ‘Logan’ heeft dus, als afscheidsf­ilm, een grote betekenis voor de acteur. “Toen ik ‘Logan’ voor het eerst zag, was ik heel nerveus. Want ik wist wat er voor mij op het spel stond,” vertelde Jackman in Berlijn. “Maar de film overtrof mijn stoutste verwachtin­gen. Ik besefte toen pas hoeveel ik van dat personage hield. Toch kan ik niet zeggen dat ik hem zal missen, nu het voorbij is. Om de eenvoudige reden dat hij altijd bij mij zal zijn. Want de fans zullen me dagelijks aan Wolverine doen herinneren ( lacht). Het is een rol waar ik eeuwig dankbaar voor zal zijn.“Voor Jackman is zijn portretter­ing van Wolverine in ‘Logan’ zijn ultieme vertolking.

“Dit personage zit al 17 jaar in mijn lichaam, maar ik voel nu pas dat ik tot het hart van Logan ben doorgestot­en. Ik verwijt niemand iets. Soms was het mijn fout. Soms had het te maken met de aard van het verhaal waarin 20 personages een plaats moesten krijgen. Daarom zal ik, wanneer ik 80 ben en mijn kleinkinde­ren me vragen welke Wolverine-film ze moeten zien, zeggen dat ‘Logan’ het definitiev­e personage presenteer­t. Dit is dé liefdesbri­ef aan de Wolverine-fans.”

Moordmachi­ne

‘Logan’ zal nog voor een andere reden als een aparte film overkomen. Het is een vrij gewelddadi­ge film waarin een heel jong kind geweld pleegt. Maar regisseur James Mangold verzekerde ons dat de elfjarige actrice Dafne Keen er geen trauma aan overgehoud­en heeft: “We waren dagelijks samen onder zachte mensen en hadden veel plezier. Ik heb bovendien heel bewust gekozen voor een intelligen­t kind. Dafne is opgegroeid tussen acteurs en begrijpt heel goed het verschil tussen spel en realiteit. In ‘Logan’ zitten kinderen, maar het is geen film voor kinderen.”

Patrick Stewart steunt zijn regisseur in zijn visie. “In het begin van de film is Laura een enigma. Later blijkt ze een echte moordmachi­ne te zijn. Maar dan komt ze onder invloed van Logan en Xavier en beseft ze dat ze ook een leven kan leiden dat gebaseerd is op familie en liefde. Daarom zijn alle geweldscèn­es optimistis­ch en positief”, aldus nog Patrick Stewart die zoals Jackman voor de laatste keer in zijn succesrol (van professor X) kroop. Dat wil zeggen, tot ze hem toch nog eens vragen voor een aflevering in de X-Men-reeks.

 ?? FOTO HBVL ?? Hugh Jackman als superheld Wolverine: “Het is een rol waar ik eeuwig dankbaar voor zal zijn.”
FOTO HBVL Hugh Jackman als superheld Wolverine: “Het is een rol waar ik eeuwig dankbaar voor zal zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium