Het Belang van Limburg

Festival lost 70 namen

Editors een van de headliners

- Bob FAESEN

Met een verdienste­lijk 1-1-gelijkspel tegen AA Gent schiet Standard bitter weinig op in de strijd om play-off 1. Sterker nog, zowat niemand in Luik die er nog oprecht in gelooft. De laatste hoop is gevestigd op het BAS, dat vandaag normaal gezien een beslissing neemt over de gestaakte Waalse derby tegen Charleroi. Krijgen de Rouches de drie punten of niet? “Als we ze krijgen, kan het nog.” “Ik ben het beu om elke week hetzelfde te zeggen.” Neen, Orlando Sa (28) stond niet te springen om na het gelijkspel tegen Gent de pers te woord te staan. Door zijn heerlijke uithaal, vlak voor rust goed voor de 1-0, was hij toch de uitgekozen man. “Ach, zo’n doelpunt voelt alleen goed als het de overwinnin­g oplevert”, sakkerde de Portugese spits. “Het is niet de eerste keer dat ik een of twee keer scoor en we de zege niet pakken. Dat geeft een slecht gevoel. Voor de zoveelste keer krijgen we een domme goal tegen.”

Sa legde daarmee de vinger op de wonde. Want tegen Gent kwamen de Rouches al voor de negende (!) keer dit seizoen op een 1-0-voorsprong zonder dat ze uiteindeli­jk met de drie punten aan de haal gingen. “Ik kan je de matchen zo opsommen”, zuchtte Sa. “Telkens domineerde­n we en lieten we het na om de tweede goal te maken. En telkens slikten we een onverwacht en te makkelijk doelpunt. Dat maakt het voor aanvallers lastig om te reageren. Je krijgt soms het gevoel dat je elke week twee à drie keer moet scoren. Man, wat hebben wij al punten weggegooid. Punten die we nodig hadden. Ook vandaag weer. Er was hier maar een team dat meer verdiende en dat was Standard. Wij waren de enige ploeg die speelde om te winnen. Ja, Gent had veel balbezit, maar dat was rondspelen in

Orlando SA de achterhoed­e. Ik vond dat wij een fantastisc­he match speelden met veel spirit.”

Sclessin davert

Die laatste opmerking is wat overdreven, maar het klopt dat Standard eindelijk nog eens speelde zoals de huisstijl dat voorschrij­ft: hevig, energiek en vol wilskracht. Wellicht een gevolg van de indrukwekk­ende tifo die ervoor zorgde dat Sclessin daverde als vanouds. “Knap van onze supporters dat ze zo achter ons stonden in deze moeilijke periode”, vond Sa. “Ook zij verdienden het om met drie punten naar huis terug te keren.”

Door de gelijkmake­r van Stefan Mitrovic bleef Standard achter met een punt waardoor definitief een kruis mag over play-off 1. “Tenzij”, merkte Sa op, “we de drie punten van in Charleroi nog krijgen.” Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) zal waarschijn­lijk vandaag de uitspraak bekendmake­noverdeges­taakteWaal­sederby van begin december. “In mijn ogen verdienen we de drie punten van die match. Als we ze krijgen en we kunnen Mechelen verslaan, kan de top zes nog. Wat anders onze ambitie moet zijn voor de rest van het seizoen? Tonen dat we dit truitje waard zijn. Deze club en de fantastisc­he supporters verdienen dat.” Eenzelfde verhaal over het BAS klonk uit de mond van doelman Jean-François Gillet (37), die voor rust een prima parade in huis had op een omhaal van Samuel Gigot. “Play-off 1 ligt niet meer in onze handen, maar we hebben nog drie wedstrijde­n en we verwachten de drie punten van de wedstrijd tegen Charleroi. We hebben die match sportief gewoon gewonnen.”

Jankovic teleurgest­eld

Aleksandar Jankovic wou het niet meer over het BAS hebben. “Ik heb mijn zegje toen al tijdens en na de match gedaan. De punten zouden welkom zijn, maar ik focus op het sportieve. Nu denk ik er niet meer aan, alleen maar aan KV Mechelen (tegenstand­er komende zondag, nvdr.).”

De Luikse T1 toonde zich tevreden over het spelpeil, maar was teleurgest­eld door de tegengoal. “Een stilstaand­e fase. Al heel het seizoen ons probleem. Voor de rest gaven we nochtans bijna niets weg tegen dit sterke Gent. In eigen huis kan je sowieso nooit tevreden zijn met een punt. Chapeau voor de supporters, voor de tifo en voor de steun die ze ons gaven. Het is jammer van het resultaat, maar de mentalitei­t was goed en dat is al heel positief”, besloot de Serviër.

Je krijgt soms het gevoel dat je elke week twee à drie keer moet scoren. Man, wat hebben wij al punten weggegooid

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Orlando Sa trapte de Rouches op voorsprong. Maar al voor de negende keer dit seizoen gaven ze een 1-0 uit handen.
Foto PHOTO NEWS Orlando Sa trapte de Rouches op voorsprong. Maar al voor de negende keer dit seizoen gaven ze een 1-0 uit handen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium