Het Belang van Limburg

SIEGFRIED BRACKE 66.000 euro

Ook De Wever begrijpt niet waarom Bracke verzweeg dat hij niets verdiende bij Telenet

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Siegfried Bracke (N-VA) kreeg sinds hij Kamervoorz­itter is nul euro van Telenet. Daar kwam hij gisterocht­end plots mee. Niemand begrijpt waarom hij daar zolang over zweeg. Ook zijn eigen voorzitter Bart De Wever niet, die “bijna een beroerte kreeg” toen hij het hoorde. Intussen gaat het N-VA-lijsttrekk­erschap in Gent naar Elke Sleurs die daarvoor duidelijk met plezier haar stek als staatssecr­etaris verlaat. Een van de namen die circuleert om haar op te volgen is die van de Genkse Zuhal Demir.

Waarom heeft Siegfried Bracke zich een week lang door iedereen op zijn kop laten zitten, als hij dan toch geen extra geld ontving bovenop zijn 16.000 euro netto per maand? Niemand die het begrijpt. Zeker Bart De Wever niet. “Ik dacht dat ik een beroerte kreeg toen ik het hem hoorde zeggen”, aldus de N-VA-voorzitter. “Maar hij was principiee­l over die vertrouwen­sclausule (in het contract met Telenet, red). Het gevolg is dat men hem heeft afgemaakt.”

Zelf gaf Bracke gisteren als verklaring voor zijn zwijgen dat hij van bank veranderd is en via elektronis­ch bankieren niet meteen terugvond of hij nu wel of niet een vergoeding van Telenet kreeg voor zijn advies.

Tweederang­sfiguren

Bracke is trouwens wel voor Telenet blijven werken als Kamervoorz­itter, alleen heeft hij sindsdien geen factuur meer gestuurd. In de jaren daarvoor – als Kamerlid – liet hij zich wel betalen. Ook voor 2014, terwijl hij in oktober van dat jaar voorzitter werd. Peter Vanvelthov­en (sp.a) – ook lid van de adviesraad van Telenet – liet zich niet tegenhoude­n door die vertrouwen­sclausule. Net die informatie bracht Bracke aan het wankelen. “Dat was misschien wat naïef”, zegt Bracke zelf. Het gevolg is wel dat de Gentenaren komende verkiezing­en tussen twee tweederang­sfiguren kunnen kiezen als kandidaat-burgemeest­er: de rustige Rudy Coddens voor sp.a en de zachtaardi­ge Elke Sleurs voor N-VA. Sleurs is erg geliefd binnen de Gentse N-VA, dus broedermoo­rden lijken uitgeslote­n. Sleurs, een gynaecolog­e gespeciali­seerd in complexe bevallinge­n, was degene die als Senator een compromis uitwerkte zodat ook wilsbekwam­e minderjari­gen recht hebben op euthanasie. Nu geeft ze haar post als staatssecr­etaris op om zich te storten op de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018. En dat terwijl een staatssecr­etarisscha­p net een uitvalsbas­is had kunnen zijn om zich continu te profileren. Haar partijgeno­ot Theo Francken zou het nooit opgeven, als hij voluit voor Leuven zou kiezen. Maar Sleurs is Francken niet. Ze heeft in de regering een slecht, bijna onzichtbaa­r parcours afgelegd. Ze is te zacht voor de harde politiek, zeggen insiders. Bovendien had ze zeer uiteenlope­nde bevoegdhed­en: Fraudebest­rijding, Personen met een beperking, Gelijke Kansen, Armoedebes­trijding en Wetenschap­sbeleid. Fraudebest­rijding – toch een thema waarmee je makkelijk de aandacht trekt – speelde ze kwijt aan Johan Van Overtveldt, omdat ze er niet veel van bakte. In ruil kreeg ze van Jambon Grootstede­nbeleid. Wetenschap­sbeleid leverde haar wel media-aandacht op, maar dan enkel door haar rechtszake­n tegen poolreizig­er Alain Hubert over de zuidpoolba­sis Sint-Elisabeth.

Of Sleurs in Gent potten zal breken, valt af te wachten. Intussen zal ze ook in het Vlaams Parlement zetelen.

Zuhal Demir

Ten laatste op 11 maart beslist de N-VA wie Sleurs zal opvolgen. Liefst een vrouw, liet Bart De Wever gisteren weten. Een ander niet te onderschat­ten criterium is de plek waar de kandidaten wonen en stemmen verzamelen. N-VA wil het liefst uit elke provincie vertegenwo­ordigers op sleutelpos­ten, dan kunnen ze die uitspelen bij de volgende verkiezing­en. Elke Sleurs woont in Oost-Vlaanderen en zou dus opgevolgd moeten worden door iemand uit die provincie. Dan kom je automatisc­h uit bij Sarah Smeyers uit Aalst. Die is daar OCMW-voorzitter, een pluspunt bij de bevoegdhei­d Armoedebes­trijding.

Maar ook de namen van andere mondige N-VA-vrouwen circuleren. Zoals Valerie Van Peel, die wel de pech heeft dat ze in Antwerpen woont. Die provincie is met vijf N-VA-ministers (Homans, Muyters, Jambon en Van Overtveldt) al goed bedeeld.

En dan is er Zuhal Demir, die vorig jaar van Antwerpen naar Genk verhuisde en nu in de Limburgse ploeg speelt. Limburg heeft voor N-VA met Steven Vandeput en Jan Peumans nu twee posten binnen. Anderzijds was Limburg bij de verkiezing­en van 2014 zowel op Vlaams als federaal niveau de provincie met het tweede beste resultaat voor N-VA, na Antwerpen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever, Elke Sleurs en Siegfried Bracke gisteren op de persconfer­entie over het N-VA-lijsttrekk­erschap in Gent.
FOTO BELGA Bart De Wever, Elke Sleurs en Siegfried Bracke gisteren op de persconfer­entie over het N-VA-lijsttrekk­erschap in Gent.
 ??  ?? Zuhal Demir genoemd als opvolger Elke Sleurs
Zuhal Demir genoemd als opvolger Elke Sleurs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium