Het Belang van Limburg

In eigen voet

- Door Eric Donckier

Siegfried Bracke is volgend jaar niet langer kandidaat-burgemeest­er voor de N-VA in Gent. Lijsttrekk­er wordt Elke Sleurs, die daarvoor haar mandaat als staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding, Grote Stedenbele­id, Gelijke Kansen, Personen met een beperking en Wetenschap­sbeleid ter beschikkin­g stelt van de partij. Wie haar opvolgt is niet geweten, tenzij dat het zeker een vrouw zal zijn. Het maakt dat Siegfried Bracke een van de grootste en misschien wel het grootste slachtoffe­r is geworden van de Publipart-affaire. Dat heeft hij over zichzelf afgeroepen door meteen keihard uit te halen naar de Gentse socialiste­n toen de affaire losbarstte en hen te vergelijke­n met de Waalse socialiste­n. Een ergere belediging bestaat er niet in Vlaanderen. Hij kon dan ook verwachten dat ze hem zouden zoeken en dat dit met vereende krachten, zelfs over de partijgren­zen heen, zou gebeuren omdat de N-VA als grootste partij nu eenmaal de vijand is waar men veel stemmen aan verloor en waarvan men veel stemmen hoopt terug te winnen. En men heeft hem gevonden als de adviseur van Telenet. Dat nu blijkt dat hij hiervoor niet meer betaald werd sinds hij voorzitter is van de Kamer, doet er niet meer toe. Hij heeft in eigen voet geschoten en heeft nu de perceptie tegen. Hij zal een onberispel­ijk parcours als Kamervoorz­itter moeten rijden om dit nog te kunnen keren.

Dat Elke Sleurs hem opvolgt als lijsttrekk­er in Gent, klinkt logisch. Maar dat ze daarvoor ontslag gaat nemen als staatssecr­etaris, is dat minder. Als staatssecr­etaris heeft ze meer zichtbaarh­eid dan als fractielei­dster in Gent. En als een politicus iets nodig heeft, dan is het wel zichtbaarh­eid. Het lijkt er dan ook op dat de N-VA van de gelegenhei­d gebruik maakt om de partijpion­nen te herschikke­n in aanloop naar de komende verkiezing­en. Toegegeven, de functie van staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid is niet erg sexy. Maar met bevoegdhed­en als Gelijke Kansen, Grote Stedenbele­id en vooral Armoedebes­trijding, een thema dat permanent in de actualitei­t zit, valt wel wat te doen. Eerder verloor Elke Sleurs ook al haar bevoegdhei­d als staatssecr­etaris voor de strijd tegen de Fiscale Fraude. Er zijn politici, om John Crombez niet bij naam te noemen, die daar naam en faam mee maakten. Elke Sleurs lukte het niet en daarvoor moet ze in eerste instantie bij zichzelf te rade gaan. In feite is Elke Sleurs het slachtoffe­r van het succes van de N-VA. De partij werd te snel groot, moest ineens overal excellenti­es plus bijhorende gespeciali­seerde medewerker­s leveren en heeft die nog onvoldoend­e in huis. Het wordt helemaal moeilijk wanneer men ook nog eens met regionale evenwichte­n rekening moet houden.

Dat Siegfried Bracke niet langer betaald werd als adviseur van Telenet sinds hij Kamervoorz­itter is, doet er niet meer toe. Hij heeft de perceptie tegen en dat heeft hij zelf in de hand gewerkt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium