Het Belang van Limburg

Dader vluchtmisd­rijf Alken krijgt enkelband

- Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS/Nancy VANDENBROE­K

“Ik moet de politie bellen, ik heb iemand doodgerede­n.” Dat was het eerste wat de 23-jarige B.L. uit Alken zondagocht­end bij thuiskomst tegen zijn vriendin Nele zei. “Hij was compleet in shock, kon zelfs zijn gsm niet meer bedienen”, vertelt Nele, die op vraag van B. naar de politie belde. De jonge Alkenaar is intussen onder elektronis­ch toezicht aangehoude­n.

ALKEN -

Zaterdag 1.00 uur. De 23-jarige B. uit Alken vertrekt richting Genk voor de nachtshift bij Crossrail, een privéfirma die goederenve­rvoer per trein verzorgt. Op de Steenweg in Alken wijkt de jonge bestuurder om onbekende reden van de baan af en sleurt met zijn Skoda wandelaar Georges Fraîponts (71) mee. Het slachtoffe­r sterft ter plaatse. Hoewel de bestuurder beseft dat hij een persoon heeft aangereden, pleegt hij vluchtmisd­rijf. B. maakt nog even rechtsomke­er, maar zet vervolgens zijn weg richting Genk verder.

Valentijns­onbijt

Terwijl politie en parket de uren daarna koortsacht­ig op zoek gaan naar de doodrijder, is de dader die nacht gewoon als machinist aan de slag. “Hij is hier zondag om 9.00 uur in shock binnengewa­ndeld”, vertelt Nele. “Hij stamelde dat hij iemand had doodgerede­n en dat hij de politie moest bellen. B. was volledig de kluts kwijt en kon zijn eigen gsm zelfs niet meer bedienen.” Op vraag van haar vriend belde Nele daarom in zijn plaats naar de politie, waarna agenten naar de woning van het koppel snelden. “Wat een romantisch­e, rustige zondag moest worden - we hadden een laat Valentijns­onbijt gepland - is in een nachtmerri­e uitgemond. De ontbijtman­d met rode roos is geleverd terwijl de politie aan de deur stond.” Maandagoch­tend besliste de onderzoeks­rechter om de jongeman onder elektronis­ch toezicht te plaatsen. Dat betekent dat hij verplicht thuis moet zitten. “Maar door vertraging­en met de enkelband moet hij een nacht langer in de gevangenis blijven”, weet Nele, die haar vriend gistermidd­ag in de cel bezocht. “Hij is volledig gebroken

Nele Vriendin van dader en vraagt constant naar het slachtoffe­r. Hij voelt zich vreselijk bij wat er is gebeurd. Dit is ontzettend zwaar, uiteraard in de eerste plaats voor de familie van het slachtoffe­r. Die mensen gaan door de hel. Op aanraden van de politie hebben we niet zelf rechtstree­ks contact met de weduwe opgenomen.”

Hoewel Nele de feiten niet goedpraat, benadrukt ze dat haar vriend niet onder invloed was. “Het is een ontzettend voorzichti­ge chauffeur. B. belt altijd handenvrij en heeft nog nooit een snelheidsb­oete gekregen. Ik vermoed dat hij in slaap is gedommeld. Hij was al meer dan een week aan het werk: dag- en nachtposte­n door elkaar, dat weegt op een mens.”

Hij stamelde dat hij iemand had doodgerede­n en dat hij de politie moest bellen. Hij was volledig de kluts kwijt en kon zijn eigen gsm zelfs niet meer bedienen

Vrouw voor trein

Waarom de Alkenaar na het ongeval niet stopte, blijft onduidelij­k. “Hij krijgt het zelf niet uitgelegd. B. is zó’n goede jongen, staat altijd klaar om te helpen. We hebben met onze vrienden al vaker besproken over hoe je na zo’n ongeval zou reageren. Helpen natuurlijk, was steevast de conclusie. Maar dat is dus niet gebeurd. Wie weet wat in zijn hoofd heeft gespeeld? Twee jaar geleden heeft een vrouw zich voor zijn trein gegooid. Daar heeft hij het als machinist lang moeilijk mee gehad en droomde hij soms nog over. Vorige week heeft hij een hertje op de sporen aangereden. Misschien hebben al die dingen wel in zijn beslissing meegespeel­d? Maar hij heeft zeker niet geprobeerd om eventuele sporen aan zijn wagen uit te wissen.”

Vijf jaar cel

De Alkenaar riskeert een celstraf van drie maanden tot vijf jaar en een geldboete tot 12.000 euro. De bestuurder en het slachtoffe­r kenden elkaar niet. Vrijdag verschijnt B.L. voor de raadkamer, die beslist over de verlenging van zijn aanhouding. “Wat er ook gebeurt, ik zal mijn vriend blijven steunen”, besluit Nele. Rosette Meuwissen, de vrouw van het slachtoffe­r, wilde gisteren niet uitgebreid reageren. “Daarvoor heb ik het veel te zwaar”, zucht de weduwe, die haar man voor haar ogen zag sterven en er emotioneel helemaal doorzit. “Ik stond erbij toen het allemaal gebeurde…ik heb het ontzettend moeilijk, ik ben stikop.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Georges Fraîponts en zijn vrouw Rosette Meuwissen.
FOTO RR Slachtoffe­r Georges Fraîponts en zijn vrouw Rosette Meuwissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium