Het Belang van Limburg

CHECK “Extra vitamine D helpt griep NIET WAAR en verkoudhei­d voorkomen”

-

Britse onderzoeke­rs stellen voor om vitamine D aan brood en melk toe te voegen zodat mensen minder ziek zouden worden. Britse wetenschap­pers zochten alle goed uitgevoerd­e studies bij elkaar die het effect van vitamine D op het voorkomen van luchtwegin­fecties (verkoudhei­d, griep, longontste­king, bronchitis,…) bestudeerd­en. Ze vonden 25 placebo-gecontrole­erde studies: dit zijn onderzoeke­n waarbij het effect van extra vitamine D vergeleken werd met effecten van een neppil (placebo), zonder dat de deelnemers wisten wat ze innamen. Aan alle studies samen namen 11.321 personen, van 0 tot 95 jaar, deel. Na analyse van alle gecombinee­rde resultaten vonden de onderzoeke­rs dat vitamine D het risico op luchtwegin­fecties met 12 procent vermindert. Vooral bij diegenen met een vitamine D-tekort bij de start van de studie, alsook bij astmalijde­rs. Je moet dan wel dagelijks tot wekelijks vitamine D-supplement­en slikken. Omdat mensen dat nogal eens vergeten, stellen de Britse onderzoeke­rs voor om vitamine D toe te voegen aan bepaalde, veel gebruikte voedingsmi­ddelen, brood of melk bijvoorbee­ld. Daar wordt voorlopig terughoude­nd op gereageerd, en terecht. Een risicoredu­ctie van 12 procent op luchtwegin­fecties, zoals griep en verkouden, stelt echt niet veel voor: je kans neemt af met een factor 0,88. Daarvoor moet je dagelijks of minstens wekelijks extra vitamine D innemen, want enkele malen een hoge dosis innemen heeft geen zin, zo bleek nog uit de studie.

Britse voedingswe­tenschappe­rs zijn sceptisch over de nieuwe analyse: ze vinden de resultaten te pover om actie te ondernemen. Zo kon de studie niet aantonen dat kwetsbare groepen, zoals patiënten met COPD (chronisch obstructie­f longlijden), echt baat hebben met vitamine D-supplement­en. Ook werd niet goed onderzocht of de deelnemers die beweerden dagelijks vitamine D in te nemen, zich daar ook aan hielden. Het is bekend dat mensen die eigenlijk niet ziek zijn, gemakkelij­k pilletjes vergeten.

Wie luchtwegin­fecties en griep wil voorkomen focust beter op het veelvuldig wassen van de handen, huidcontac­t met zieken te vermijden en laat zich best tijdig vaccineren tegen griep. Voldoende buiten komen helpt ook om te zorgen dat je geen vitamine D-tekort oploopt. Vitamine D wordt vooral aangemaakt door rechtstree­ks zonlicht op de huid, ook als het om een flauw winterzonn­etje gaat.

 ?? Foto FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium