Het Belang van Limburg

Schepen zet nieuwe theaterzaa­l op de helling

Hertogs en Van der Auwera op ramkoers over Breughelza­al

- Patrick BREBELS

Het lijkt er sterk op dat de hele saga rond een theaterzaa­l in Bree nog niet afgelopen is. Na een meningsver­schil tussen burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) en schepen Rik Hertogs (Bros) op de laatste vergaderin­g van het AGB (Autonoom Gemeentebe­drijf Bree) trekt Hertogs zijn conclusies: “Als ik mijn bekommerni­s niet meer mag uiten, houdt het op.” Liesbeth Van de Auwera: “Een rare kronkel: op deze vergaderin­g keurde schepen Hertogs het dossier nog mee goed.” Voor wie niet meer kan volgen nog even de historiek in een notendop. In maart 2013 besliste de nieuwe meerderhei­d om de Breughelza­al in de Opittersta­at niet te renoveren, maar een nieuwe zaal te bouwen. Die zou eerst in de Hof van de deken komen. Maar toen bleek dat dit een beschermde omgeving is, besliste men om de zaal dan maar ‘onzichtbaa­r’ ondergrond­s te bouwen. De oppositie organiseer­de hier een petitie tegen en het plan ging niet door. Daarop kondigde men een prestigieu­ze zaal aan met toneeltore­n op de Malta, maar die bleek dan weer veel te duur. Op de gemeentera­ad werd eerder deze maand een afgeslankt­e versie voorgestel­d van dat laatste plan. Na de raad stond een vergaderin­g vanhetAGBo­phetprogra­mmaen daar kwam het tot een aanvaring tussen Rik Hertogs en burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera.

Pijnpunten

“Als ik op een vergaderin­g al geen vragen meer mag stellen over een materie waar ik al 30 jaar in actief ben (Hertogs heeft een firma die geluidsen lichtinsta­llaties levert, nvdr.), dan houdt het op”, aldus de Breese schepen. “Als je al drie mislukte pistes achter de rug hebt, die telkens strandden op inschattin­gsfouten wat het budget betreft, dan moet je volgens mij erg voorzichti­g zijn met het geld van de belastingb­etaler. Omwille van de collegiali­teit in het schepencol­lege heb ik altijd positief willen meedenken in dit dossier, hoewel ik mijn bedenkinge­n had. Zo hebben we in het verkiezing­sprogramma van BROS een polyvalent­e zaal aangekondi­gd, en geen nieuwe theaterzaa­l. Trouwens, de voorgestel­de zaal langs de Malta heeft nog pijnpunten: er is helemaal geen parkeerrui­mte en men wil het theatercaf­é privé laten uitbaten. Dit betekent dat lokale vereniging­en geen inkomsten van de tap meer gaan hebben. Dat is een serieuze aderlating. Maar goed, als ik hierover niet meer kritisch mag meedenken, dan hoeft men ook niet meer op mijn stem te rekenen.”

Geen meerwaarde

“Met de Breughelza­al in de Opitterstr­aat is trouwens helemaal niks mis”, aldus nog Hertogs. “Met een kleine investerin­g kan die nog jaren mee. De nieuwe zaal zou ook ongeveer dezelfde capaciteit hebben. Publiek en artiesten zijn lyrisch over de gezellige en intieme Breughelza­al. Waarom zou je dan een kopie hiervan bouwen op amper een paar straten afstand? Dat geeft geen enkele meerwaarde.” Met deze stelling zet Hertogs zich helemaal op dezelfde lijn als de oppositie. “We waren al van plan om een nieuwe vergaderin­g van het AGB te organisere­n, omdat we toch wel vragen hebben over de aanbestedi­ng van de nieuwe zaal”, aldus fractievoo­rzitter Ronny Savelkoul van Verjonging. “Maar als de zaken zo zitten, overwegen we om een bijkomende gemeentera­ad over de Breughelza­al samen te roepen. Het wordt hoog tijd dat er duidelijkh­eid komt.”

Omdat de huidige meerderhei­d met één stem verschil - dertien voor CD&V en Bros en twaalf voor Verjonging en VB-LB - regeert, is de stem van Hertogs bepalend.

Als ik geen kritische vragen meer mag stellen, hoeft het voor mij niet meer

Verantwoor­delijkheid

Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) komt uit de lucht vallen: “Op de vergaderin­g van het AGB vorige maandag heeft schepen Hertogs nog zijn Rik HERTOGS

Schepen goedkeurin­g gegeven aan de verdere afhandelin­g van de realisatie van de nieuwe theaterzaa­l. En nu dit? Tot op het laatst heeft hij alles mee goedgekeur­d. Als schepen heeft hij trouwens vier jaar lang het hele traject van de theaterzaa­l mee ondersteun­d. En nu verandert hij het geweer van schouder? Dat is een rare kronkel. Het is wel een feit dat we de schepen tegenwoord­ig niet veel zien op vergaderin­gen in het stadhuis en het schepencol­lege. Maar toch draagt ook Liesbeth VAN DER AUWERA

Burgemeest­er hij een grote verantwoor­delijkheid, ook in dit dossier. Er zijn al, met zijn goedkeurin­g, veel stappen gezet: er is grond gekocht, er zijn plannen ontworpen en er zijn onderzoeke­n gevoerd. Als puntje bij paaltje komt, zullen we zien hoe schepen Hertogs zich gaat gedragen. Maar hoe dan ook houd ik hem in geval van calamiteit­en aansprakel­ijk voor de gevolgen van zijn beslissing. Ik verwacht van mijn schepenen niet dat ze nu al in verkiezing­smodus gaan.”

 ?? FOTO PABR ?? De toekomst van de Breughelza­al in de Opitterstr­aat houdt Bree al de hele legislatuu­r in de ban.
FOTO PABR De toekomst van de Breughelza­al in de Opitterstr­aat houdt Bree al de hele legislatuu­r in de ban.
 ?? FOTO PABR
FOTO PABR ??
FOTO PABR FOTO PABR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium