Het Belang van Limburg

Morgen is vandaag

- Koen Vanmechele­n, kunstenaar

In ‘mijn’ tijd, bijna 40 jaar geleden, stond ‘ Amerika’ voor de vrije wereld, veel seks, drugs, opzwepende muziek, en dus levensgeva­arlijk. Afrika, zo leerden we op school, stond dan weer voor hongerige kindjes, tante nonneke en kon je best nooit bezoeken! Op mijn eerste vliegreis naar Azië realiseerd­e ik me dat ik van China en India nooit iets had geleerd. Europa was toen onze planetaire navel, Latijn was de lingua franca. Andere continente­n en streken waren “mysteries zonder naam”, om de Uruguayaan­se schrijver Eduardo Galeano te citeren.

Veertig jaar geleden leefden we in analoge tijden, nu in digitale. Ergens tussen toen en nu belandde mijn generatie stil en geruisloos in een andere realiteit. Plots was vandaag morgen en gisteren de prehistori­e. De revolutie zette de wereld open, het licht floepte aan. Er bleken zoveel navels te bestaan. Zoveel beschaving­en ouder dan de onze, zoveel andere percepties en overtuigin­gen. We waren onverwacht­s in de toekomst gekatapult­eerd. “Morgen is niet zomaar een ander woord voor vandaag. Het is ook een andere werkelijkh­eid, een nieuwe kans”, zei de briljante Galeano. Het analoog georiëntee­rde onderwijs was er in mijn tijd niet in geslaagd om ons voor te bereiden op een open wereld waarin alles bereik- en communicee­rbaar was. De gevolgen zien we nu overal. De oude generaties zijn in de war en hun wereld klapt dicht. De nieuwe, digitale generaties kijken in paniek toe, maar hun stem is voorlopig nog te zwak om het tij te keren. Onderwijs moet kinderen voorbereid­en op de paradigmas­hift van de toekomst, ze opleiden om de waarheid te zien en de balans te vinden tussen het globale en lokale, het evenwicht tussen analoog en digitaal. Dat geldt meer dan ooit nu. Onderwijs moet de kinderen hun plaats en identiteit laten vinden in de echte geschieden­is, het reële nu en de verwachte toekomst. Ze moet hen leren omgaan met de instrument­en van morgen, de media, en met de talen van nu.

De mondiale crisis die om alle hoeken van de wereld waart – van milieudram­a’s en geflipte presidente­n – vraagt om snel ingrijpen. En om een machtswiss­el. De enige oplossing ligt bij de nieuwe generaties. We moeten hen in onze arena’s uitnodigen en de wereld daarna aan hen overlaten. In ons eentje zijn we niet meer competent genoeg. Dat we moeten durven open staan voor nieuwe meningen en technieken, ondervond ik nog tijdens de voorbereid­ing van mijn TED-lezing aan de Universite­it van Michigan. Ik werd er gecoacht door een fantastisc­h team van jonge mensen. Het was een openbaring. Met mensen zoals zij kunnen we al onze mysteries een naam geven. Onderwijs moet kinderen voorbereid­en op de paradigmas­hift van de toekomst, ze opleiden om de waarheid te zien en de balans te vinden tussen het globale en lokale

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium