Het Belang van Limburg

N-VA kiest ZUHAL DEMIR als nieuwe staatssecr­etaris

De Wever opent aanval op Genk

- Liliana CASAGRANDE/Yves LAMBRIX

Zuhal Demir (36) uit Genk wordt de nieuwe staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen en Personen met een Handicap. De partijraad bevestigde gisteren omstreeks 22.45 uur de voordracht van Bart De Wever en het N-VA-partijbest­uur. Toen onze krant gisterenmi­ddag het nieuws verspreidd­e dat voorzitter De Wever Demir zou voordragen, keken een paar N-VA’ers toch vreemd op. De laatste dagen was het niet meteen haar naam die in de favorieten­lijstjes opdook. Ook al omdat iedereen dacht dat De Wever in Oost-Vlaanderen aan het zoeken was. Vanuit Aalst, de thuisbasis van topfavorie­t Sarah Smeyers, was er dan ook gemor.

De Wever koos uiteindeli­jk voor Zuhal Demir waarmee hij ook de aanval inzet op Genk, waar CD&V het sinds jaar en dag het voor zeggen heeft. “Ik ben wie ik ben, wat je ziet is wat je krijgt”, zei Zuhal Demir.

Zuhal Demir is de nieuwe staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen en Wetenschap­sbeleid. Ze volgt Elke Sleurs op die zich volledig wil concentrer­en op Gent. Het was N-VAvoorzitt­er Bart De Wever die haar voorstelde en zowel partijbest­uur als partijraad gingen daarmee akkoord.

Zuhal Demir is geboren en getogen in Genk. Maar na haar studies rechten aan de KU Leuven en de VUB trok ze naar Antwerpen waar ze zich vestigde als advocate, gespeciali­seerd in arbeidsrec­ht. Gelijktijd­ig bouwde ze een politieke carrière uit. Zo zit ze sinds 2010 in de Kamer en ze was ook twee jaar districtsv­oorzitter, zeg maar districtsb­urgemeeste­r, van Antwerpen. Vorig jaar verhuisde ze terug naar Genk. Het maakt dat, vanuit Limburgse hoek bekeken, de promotie van Zuhal Demir tot staatssecr­etaris dan ook een goede zaak is. Hoe meer ministers, staatssecr­etarissen, parlements­voorzitter­s en partijvoor­zitters we in Brussel hebben, hoe sterker ze zijn om er de Limburgse dossiers extra in het oog te houden en zo nodig het juiste zetje te geven. Uiteraard is ze nu in eerste instantie staatssecr­etaris van Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen en Wetenschap­sbeleid. Dat zijn veel verschille­nde bevoegdhed­en waar haar voorgangst­er Elke Sleurs, hoe men het ook draait of keert, niet zo heel veel van heeft gemaakt. We zijn ervan overtuigd dat het Zuhal Demir wel zal lukken. Ze is communicat­ief sterk en heeft - dat weten we van haar werk in de Kamer - geen schrik om te zeggen waar het op staat. We verwachten ons nu al aan een hele reeks nieuwe initiatiev­en, gevolgd door een aantal pittige discussies.

Nu Zuhal Demir staatssecr­etaris is, is het ook uitkijken hoe de N-VA haar kopstukken gaat positioner­en bij de volgende parlements­verkiezing­en in 2019. Zowel minister Steven Vandeput als staatssecr­etaris Zuhal Demir zijn volksverte­genwoordig­ers. De logica wil dat zij op één en twee zullen staan op de Limburgse N-VAlijst voor de Kamer. Een andere, en misschien nog meer voor de hand liggende, mogelijkhe­id is dat Steven Vandeput de lijst voor de Kamer trekt en Zuhal Demir die voor het Vlaams Parlement. Tot nu deed Jan Peumans dat. Maar de voorzitter van het Vlaams Parlement liet eerder al weten dat hij geen nieuw mandaat ambieert. De derde mogelijkhe­id is dat Zuhal Demir de lijst voor de Kamer en Steven Vandeput die voor het Vlaams Parlement trekt. Natuurlijk zijn dit allemaal speculatie­s. Na de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar zullen we meer weten. land.

Zuhal Demir staat voor een nieuwe uitdaging. Van haar werk in de Kamer weten we dat ze niet zal aarzelen om haar nek uit te steken. We verwachten ons nu al aan veel initiatiev­en en evenveel discussies

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium