Het Belang van Limburg

Waarom rugzaktoer­ist goed staat op je cv

Ervaren backpacker­s kunnen rugzaktrip voor prinses Elisabeth enkel aanraden

- Thomas JANSEN

“Mijn dochter moet de wereld ontdekken. Niet in het kader van een werkreis, wel als rugzaktoer­ist.” Koningin Mathilde, die zelf als jongvolwas­sene doorheen Nepal, India en Peru trok, hoopt dat haar kinderen in haar voetsporen treden. “Een schitteren­d idee”, zeggen ervaren backpacker­s. “Op zo’n reis beleef je goede en slechte dagen. Op de goede zie je de mooiste dingen ter wereld, op de slechte besef je dat we het in België ongeloofli­jk goed hebben.” Bilzenaar Bram Bogaerts (25) werkte tot juli vorig jaar op de online communicat­iedienst van Toerisme Limburg, zijn vriendin Lore Nijs was recruiter in Gent. Samen besloten ze hun jobs op te zeggen, om hun grote droom waar te maken: een wereldreis.

“We hebben elkaar leren kennen op een vorige backpackre­is”, zegt Bram. “We besloten meteen om te sparen voor een wereldreis, langs landen waar je niet meteen op vakantie gaat. Een jaar later, in juli 2016, hebben we elk 30.000 euro kunnen vrijmaken en zijn we vertrokken.” Na een trip doorheen elf landen verblijft het koppel nu in Indonesië. Aangezien Bram ook al vrijwillig­erswerk deed in Zimbabwe, is hij de geknipte persoon om de impact van zo’n rondreis op het leven van een jongvolwas­sene in te schatten. “Zo’n wereldreis wordt vaak geromantis­eerd, maar dat is onterecht. De ene dag maak je allerlei ellende mee, zoals een busrit van 15 uur, ongedierte op de kamer of ziekte, terwijl je geen tijd hebt om te rusten. De andere dag kom je op de meest geweldige plaatsen en wil je nooit meer naar huis. Die extremen maken het net zo interessan­t. Ik hoop uit beide voldoening te halen.”

Maar na hun reis moeten Bram en Lore wel opnieuw op zoek naar werk. Zal hun ervaring als rugzaktoer­ist hen daarbij helpen? “Dat hangt van de job af, maar je wordt wel een stuk zelfstandi­ger”, zegt Bram. “Ik leerde ook beter probleemop­lossend denken. Elke dag ben je hier immers bezig met dingen uitzoeken en oplossen.

Meer open in het leven

Dat een avontuurli­jke rondreis een bijzondere impact kan hebben, blijkt ook uit de feedback die reisorgani­satie Joker na dergelijke trips ontvangt. Meer dan de helft van de reizigers geeft aan dat de reis hen veranderd heeft. “Het gaat dan vooral over een veranderin­g van attitude of levenswijz­e”, zegt Marij Lambert van Joker. “Veel reizigers geven aan dat ze meer open in het leven staan, meer durven en meer in zichzelf gelo- ven. Of zoals een van onze trippers het verwoordde: je komt terug als een betere versie van jezelf.” Een verblijf tussen de Laotiaanse rijstvelde­n, kajakken op de Zweedse meren of vanuit de hangmat luisteren naar de geluiden in het Amazonegeb­ied, Lambert kan het prinses Elisabeth alleen maar aanraden. “Jonge mensen zijn rolmodelle­n voor andere jonge mensen, en dat moeten toch niet per se de gangbare Instagramm­ers zijn? Een prinses die dúrft, dat zou pas een fantastisc­h imago geven aan België?”

 ?? Foto HBVL ?? Backpacker Bram Bogaerts uit Bilzen (25) en zijn vriendin: “Je leert beter probleemop­lossend denken.”
Foto HBVL Backpacker Bram Bogaerts uit Bilzen (25) en zijn vriendin: “Je leert beter probleemop­lossend denken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium