Het Belang van Limburg

Pfizer en Jessa zoeken Limburgse proefkonij­nen

Ziekenhuis en farmabedri­jf bouwen satelliet voor onderzoek uit

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Farmaceuti­careus Pfizer zoekt proefkonij­nen om medicijnen te testen in het Jessa Ziekenhuis. Het bedrijf opent een satelliet in Hasselt om nieuwe kandidaten te vinden, want die zijn er in Limburg nog te weinig. De testen zullen niet plaatsvind­en in Hasselt, wel de selectie en de screening van vrijwillig­ers. “We doen bij Pfizer dertig klinische onderzoeke­n per jaar, dus nieuwe kandidaten zijn altijd welkom”, zegt Christian Duby van Pfizer.

In ons land worden elk jaar nieuwe medicijnen of behandelin­gen getest op 70.000 vrijwillig­ers. Alleen vanuit Limburg zijn het er nog te weinig. Farmaceuti­careus Pfizer opent daarom een satelliet in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt om nieuwe kandidaten te vinden. “We gaan hier nog geen medicijnen testen op mensen, wel de selectie en screening van vrijwillig­ers doen. Dit is nog onontgonne­n gebied”, aldus Pfizer. Bij Jessa mikken ze met de samenwerki­ng op meer wetenschap­pelijk onderzoek.

Pfizer was niet het eerste farmaceuti­sche bedrijf dat kwam aankloppen bij Jessa, maar wel het eerste dat z’n handtekeni­ng onder een contract zette. Op de campus Salvator openen ze een hub waar de komende jaren aan wetenschap­pelijk onderzoek wordt gedaan. “Dit is bedoeld voor rekruterin­g en screening van vrijwillig­ers, voor de proeven moeten ze wel nog naar Brussel”, benadrukt Christian Duby van Pfizer. Ons land staat in Europa op de tweede plaats van het aantal klinische onderzoeke­n, Pfizer zelf zit aan zo’n 500 in 25 jaar. “Intussen zijn er dat de laatste jaren dertig per jaar, dus nieuwe vrijwillig­ers zijn altijd welkom.”

Dieren

De Hasseltse satelliet moet nieuwe kandidaten uit Limburg en de buurlanden opleveren voor het zogenaamde Fase I-onderzoek. “Dat is het eerste klinische onderzoek van molecules (nieuwe geneesmidd­elen, nvdr.) op mensen. Tot dan is er enkel onderzoek op dieren verricht, wat zelfs tot tien jaar kan duren”, verduideli­jkt Frank Goossens van Pfizer. Maar zelfs Fase I test nog niet of het medicijn effectief werkt, wel of het veilig op gezonde mensen kan worden uitgeprobe­erd. “Voor een vrijwillig­er kan deelnemen, wordt hij of zij uitgebreid gescreend. Veiligheid van de vrijwillig­er staat voor ons altijd voorop.” De screening gebeurde tot nu toe vooral in Brussel, met de nodige files voor de proefperso­nen tot gevolg. “We merkten dat we zo goed als geen Limburgers aantrekken, wel Nederlande­rs. De ligging van Hasselt is voor ons dan ook ideaal, met Nederland en Duitsland vlakbij. We huren hier twee onderzoeks­lokalen en een labo.”

Gewicht

Wereldwijd heeft Pfizer maar twee onderzoeks­instituten voor de eerste onderzoeks­fase van geneesmidd­elen op mensen: in de VS en in Brussel. Wat ze van plan zijn met die vrijwillig­ers op de Salvatorca­mpus? “Geen klinisch onderzoek dus. Wel de volledige screening, met bloedonder­zoek, urine, een cardiogram, gewicht, lengte, de medische voorgeschi­edenis... Daarna wordt beslist of ze kunnen meewerken aan een klinische studie, maar dat zal nog in Brussel gebeuren. Daarvoor hebben we bedden nodig en die zijn er hier nog niet. Voor bepaalde testen moeten vrijwillig­ers bijvoorbee­ld een hele week bij ons blijven. Maar de opvolging kan wel weer in Hasselt, waardoor ze niet opnieuw naar Brussel moeten rijden.” De vrijwillig­ers krijgen uiteraard betaald. “Met een opname zitten we gemiddeld aan 120 euro per 24 uur.”

Jongens

Welke medicijnen of behandelin­gen ze vooral willen testen? “Een breed spectrum, van kankerbeha­ndelingen en neurologie tot medicatie tegen hart- en-vaatziekte­n en nieuwe vaccins.” Jessa is maar al te blij met de samenwerki­ng met de farmareus. “Wetenschap­pelijk onderzoek is sinds enkele jaren een van onze strategisc­he doelstelli­ngen. Dat staat hoog op onze agenda. We hebben het zelfs een naam gegeven. Iedereen kent het programma ‘Jongens en Wetenschap’ nog, maar dat vonden sommigen hier intern geen goed idee. Niet de jongens, neen...”, lacht Dirk Ramaekers, medisch directeur van Jessa. Het is dus ‘Jessa en Wetenschap’ geworden. “Een partnersch­ap voor de ontwikkeli­ng van nieuwe medicijnen, met een van de grootste producente­n van geneesmidd­elen, kan niet anders dan voor ons een grote meerwaarde hebben.”

Of Pfizer op termijn ook denkt aan eigen proeven met medicijnen in Hasselt? “Als de samenwerki­ng goed verloopt, is dat zeker een optie. Het voordeel hier: je hebt een spoeddiens­t en medische consultati­e vlakbij.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “We huren hier onderzoeks­ruimte van Jessa, een samenwerki­ng die goed is voor allebei”, zeggen Dirk Ramaekers (Jessa) en Frank Goossens (Pfizer).
FOTO SERGE MINTEN “We huren hier onderzoeks­ruimte van Jessa, een samenwerki­ng die goed is voor allebei”, zeggen Dirk Ramaekers (Jessa) en Frank Goossens (Pfizer).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium