Het Belang van Limburg

Theaterstu­k over Dutroux, gespeeld door kinderen

Theaterstu­k met kinderen over de zaak Dutroux in C-Mine

- Christof RUTTEN

Een theaterstu­k over moordenaar Marc Dutroux, gespeeld door kinderen van 8 tot 13 jaar oud: dat klinkt als foute boel, of als een bewuste provocatie. Toch is dat niet de bedoeling van de Zwitserse regisseur Milo Rau. ‘Five Easy Pieces’ gaat eerder over de gevolgen van de zaak Dutroux voor het hele land en over de geschieden­is van België. Het stuk dat voor volwassene­n is bedoeld, is nu zaterdag te zien in C-Mine Cultuurcen­trum Genk.

‘Five Easy Pieces’ kwam vorig jaar tot stand, 20 jaar na de affaire Dutroux, door een samenwerki­ng tussen Milo Rau en het Gentse kunstencen­trum Campo dat gespeciali­seerd is in het maken van voorstelli­ngen voor volwassene­n gespeeld door kinderen. Rau gaat heikele thema’s niet uit de weg. Met zijn Internatio­nal Institute Of Political Murder behandelde hij eerder al de Rwandese genocide en de oorlog in de Balkan. “Toen ik in 2013 aan een voorstelli­ng werkte in Brussel, vroeg ik aan de acteurs: wanneer voelde je je écht Belg? Ze antwoordde­n allemaal: tijdens de Witte Mars in 1996. Zo kwam ik in contact met Dutroux als nationale mythe in België. Via Dutroux kan je een geschieden­is van België schetsen: ‘Five Easy Pieces’ begint met de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van Congo en eindigt met de begrafenis van de slachtoffe­rs van Dutroux. Dat klinkt verontrust­end, maar als je dat van dichterbij bekijkt, zie je wel snijpunten. Dutroux groeide op in Congo, hij beging zijn misdaden in de ter ziele gegane mijngebied­en rond Charleroi en zijn proces leidde bijna tot de implosie van het land met burgers die massaal en woest de straat optrokken. Dit stuk gaat niet over de horror van de zaak an sich, maar over de grote thema’s die erachter sluimeren - de paranoia, de rouw, de woede - en hoe de wereld waarin kinderen nu opgroeien na hem is veranderd.”

Kinderpsyc­holoog

Het stuk wordt gespeeld in vijf monologen gespeeld door kinderen. Dutroux zelf komt niet als personage voor. Wel bijvoorbee­ld zijn vader, die zich vertwijfel­d afvraagt waarom zijn zoon een moordenaar is geworden. Andere rollen zijn bijvoorbee­ld een politieoff­icier, een slachtoffe­r, de ouders van een overleden meisje… De kinderen die de rollen spelen werden bij het maken door een team van Campo en een kinderpsyc­holoog begeleid. Ook de ouders van de acteurs waren nauw betrokken in het repetitiep­roces en met een aantal betrokkene­n in de affaire Dutroux werd contact opgenomen. Rau verwees eerder ook naar de afstand in tijd – 20 jaar na de gebeurteni­ssen – die niet onbelangri­jk is. “De kinderen kennen de naam Dutroux wel, maar dan eerder als een soort figuur uit een donker sprookje.” Volgens Rau speelt er door kinderen als acteurs te gebruiken nog een ander niveau mee. “Hoe kunnen kinderen begrijpen wat vertellen betekent. Wat inleving, verlies, onderwerpi­ng en woede tegen de maatschapp­ij betekent? En hoe reageren wij, volwassene­n, wanneer we hen bekijken terwijl ze dat op het podium ontdekken?”

Five Easy Pieces, op 25/2 C-Mine Cultuurcen­trum Genk (www.c-minecultuu­rcentrum.

 ?? FOTO PHILE DEPREZ ?? Kinderen van 8 tot 13 jaar spelen mee in ‘Five Easy Pieces’.
FOTO PHILE DEPREZ Kinderen van 8 tot 13 jaar spelen mee in ‘Five Easy Pieces’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium