Het Belang van Limburg

“Papa heeft traantje moeten laten”

N-VA KIEST VOOR ZUHAL DEMIR ALS NIEUWE STAATSSECR­ETARIS

- Yves LAMBRIX / Liliana CASAGRANDE Had ik dit geweten, dan had ik een jurkje aangetrokk­en en geen gescheurde jeans Zuhal DEMIR

Zuhal Demir (36) uit Genk wordt de nieuwe staatssecr­etaris van Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstede­nbeleid en Wetenschap­sbeleid. Dat heeft de partijraad van N-VA gisteravon­d op voordracht van voorzitter Bart De Wever en zijn partijbest­uur beslist. De mijnwerker­sdochter kreeg drie vierde van de stemmen. Zij volgt Elke Sleurs op die zich na de heisa rond Kamervoorz­itter Siegfried Bracke volledig gaat toeleggen op het Gentse lijsttrekk­erschap voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018. De Genkse haalt het dus onverwacht van die andere favoriet, Kamerlid Sarah Smeyers uit Aalst. Morgenvroe­g om half negen wordt de kersverse staatssecr­etaris bij de koning verwacht. Toen Elke Sleurs haar ontslag als staatssecr­etaris maandag bekendmaak­te, klonk het nog dat er pas op de N-VA-partijraad van 11 maart duidelijkh­eid zou komen over haar opvolger. Om politiek gekrakeel en intern gespin (zoals bij de opvolgings­kwestie van Kamerfract­ieleider Hendrik Vuye een jaar geleden) te vermijden, schakelden de Vlaams-nationalis­ten een versnellin­g hoger en kozen ze gisteravon­d al een opvolgster. Opvolgster? Ja, want voorzitter Bart De Wever had maandag al te kennen gegeven dat het een vrouw zou zijn.

“Zeer positief”

Gisteravon­d kwam het partijbest­uur (40 leden plus 14 raadgevers) om 20.30 uur in Neder-OverHeembe­ek samen om de kandidaat van Bart De Wever te bespreken. Die vergaderin­g verliep “zeer positief” en duurde een goed halfuurtje. De N-VA-toppers beseften immers dat het niet het moment was om, na de imagoschad­e van de voorbije week, als een verdeeld bureau de vergaderin­g te verlaten. De voordracht van De Wever werd om 22 uur toegelicht en voorgelegd aan de partijraad (150 leden), het hoogste beslissing­sorgaan van de N-VA. Drie kwartiertj­es later kwam er witte rook uit de

Zuhal is een kind van de cité, de dochter van een mijnwerker die haar kansen heeft gepakt. Dat geeft de functie ook geloofwaar­digheid

Bart DE WEVER

schouw en werd Demir officieel verkozen tot de nieuwe staatssecr­etaris in de regering-Michel. Goed zes jaar na haar eerste verkiezing als Kamerlid maakt ze zo verder opgang in de partij. Demir staat voor inhoud en is een sterke communicat­or. Met het afscheid van Limburgs boegbeeld Jan Peumans in 2019 kan zij de partij - samen met Defensiemi­nister Steven Vandeput - in onze provincie via het staatssecr­etariaat een extra boost geven.

Aanval op Genk

“Kiezen is altijd verliezen”, zei voorzitter Bart De Wever - geflankeer­d door Zuhal Demir - op de persconfer­entie gisteravon­d laat na de stemming. “Op een moment moet je er eentje uithalen met de meeste geloofwaar­digheid in deze thema’s. Dat hebben we gedaan. En ja, dat is voor anderen pijnlijk. Zuhal is een kind van de cité, de dochter van een mijnwerker die haar kansen heeft gepakt. Dat geeft de functie ook geloofwaar­digheid. En ja, ik besef, Zuhal heeft een Koerdisch temperamen­t en is niet op haar mondje gevallen. Dat wordt een werkpunt.” Met deze keuze zet Bart De Wever eigenlijk ook de aanval in op Genk, waar CD&V sinds jaar en dag een quasi absolute meerderhei­d heeft. Samen met Vlaams Parlements­lid Jos Lantmeeter­s zal staatssecr­etaris Zuhal Demir daar een tandem vormen waarvoor de CD&V van burgemeest­er Wim Dries kan vrezen. Met Kamerfract­ieleider Meryame Kitir (sp.a) belooft de kiesstrijd daar op 14 oktober 2018 boeiender dan ooit te worden.

”Dank mijn ouders”

“Ik was zelf erg verbaasd over mijn aanstellin­g”, zei Zuhal Demir gisteravon­d. “Had ik dat geweten, dan had ik een jurkje aangetrokk­en en geen gescheurde jeans.” Ze bedankt in de eerste plaats haar ouders: “Mijn vader heeft een traantje moeten laten toen ik hem het nieuws vertelde. Tijdens de eedafleggi­ng bij de koning zal ik een mijnwerker­sdoek van mijn papa rond mijn arm knopen” “Ik zal nu uiteraard heel hard moeten studeren. Ik vraag geen honderd dagen, maar wel een aantal weken. Wat ik heel belangrijk vind is dat mensen werk hebben. Dat is de beste garantie tegen armoede”, aldus de Genkse. Over haar rechttoe-rechtaanst­ijl zegt ze zelf: “What you see is what you get (wat je ziet is wat je krijgt, nvdr). Ik ben wie ik ben en ga heus niet veranderen.”

Vier kanshebber­s

De voorbije dagen werden steevast vier namen naar voor geschoven. Sarah Smeyers, de advocate en OCMW-voorzitter uit Aalst die uit een echt Vlaams-nationalis­tisch nest komt, werd als topfavorie­t getipt: net als Sleurs komt ze uit Oost-Vlaanderen en als Kamerlid kent ze de bevoegdhed­en van de nieuwe staatssecr­etaris. Nadat ze eerder al naast het fractievoo­rzittersch­ap en de functie van penningmee­ster greep, zou dit een mooie beloning zijn voor bewezen diensten. Maar het werd derde keer… foute keer. Daarnaast werden ook het dove Europarlem­entslid Helga Stevens en Kamerlid Valerie Van Peel genoemd. De eerste mist echter de voeling met de federale regering waardoor het woensdagav­ond laat al duidelijk werd dat zij het niet zou halen. Van Peel, eveneens een sterke communicat­or, is afkomstig uit Antwerpen, dat al oververteg­enwoordigd is bij de toppolitic­i van N-VA (naast voorzitter De Wever zijn dat de ministers Van Overtveldt, Jambon, Homans, Muyters). Daardoor was zij eigenlijk een outsider.

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir gisteravon­d op de persconfer­entie waar ze door N-VA-voorzitter Bart De Wever officieel werd voorgestel­d als nieuwe staatssecr­etaris.
FOTO BELGA Zuhal Demir gisteravon­d op de persconfer­entie waar ze door N-VA-voorzitter Bart De Wever officieel werd voorgestel­d als nieuwe staatssecr­etaris.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Siegfried Bracke.
FOTO PHOTO NEWS Siegfried Bracke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium