Het Belang van Limburg

45 jaar na misbruik klacht tegen ex-bisschop Vangheluwe

-

Een man (57) uit Izegem heeft een klacht ingediend tegen Roger Vangheluwe voor seksueel misbruik. Hij zegt dat hij in de jaren 70 herhaaldel­ijk door de ex-bisschop werd verkracht. Daar zouden volgens hem ook foto’s van bestaan. De advocaat van Vangheluwe noemt de aantijging “lasterlijk”.

Het vermeende slachtoffe­r zegt dat hij negen was toen in 1969 het misbruik begon in de sacristie van de dorpskerk in Bavikhove. Volgens zijn verhaal werd hij eerst door de intussen overleden onderpasto­or verkracht. Later kwam ook Vangheluwe erbij. “De pastoor zei: volgende keer haal ik er een vriend bij. Ik moest met hen meegaan naar het bos. Vangheluwe begon me meteen te betasten en toen... (zwijgt even) Condooms hebben ze nooit gebruikt”, getuigt de man in Dag Allemaal. Hij verklaart ook dat hij niet het enige slachtoffe­r was. Daarna volgden er volgens hem “nog afspraakje­s”, waarbij de onderpasto­or en Vangheluwe polaroidfo­to’s van hun daden maakten. Die beelden zouden volgens sommige bronnen gevonden zijn op de computer van Vangheluwe, maar niemand wil dat bevestigen. De man heeft 45 jaar gewacht om met zijn verhaal naar de politie te stappen. Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugg­e besliste hij toch de stap te zetten nadat de advocaat van Vangheluwe een ander vermeend slachtoffe­r “een fantast” noemde.

“Lasterlijk”

Die raadsman, Joris Van Cauter, noemt de aantijging­en lasterlijk. “Wat die man zegt, is absoluut onjuist. Deze lasterlijk­e aangiftes moeten stoppen.” Van Cauter zegt dat hij de bewuste foto’s graag wil zien, áls ze echt bestaan. “Als dat zo is, dan stop ik ermee Roger Vangheluwe te verdedigen. Maar ik geloof mijn cliënt voor de volle honderd procent.” In totaal dienden nu al zes mensen een klacht in tegen Vangheluwe.

 ?? FOTO MVN ?? Roger Vangheluwe
FOTO MVN Roger Vangheluwe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium