Het Belang van Limburg

“Werkdagen van zestien uur en altijd bereikbaar” overkwam het ook

Waarom vallen onze ministers flauw in het parlement?

- Yves LAMBRIX

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft gisteren het ziekenhuis mogen verlaten, nadat hij woensdag in het Vlaams Parlement getroffen werd door een vlaag van verwardhei­d, desoriënta­tie en geheugenve­rlies. Stress en vermoeidhe­id zouden aan de basis kunnen liggen. Twee maanden geleden raakte ook zijn collega van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onwel in de plenaire, door een appelflauw­te. “Dagen van 16 uur en altijd en overal bereikbaar zijn, dat eist zijn tol. Politiek is dan ook een harde stiel”, klinkt het in de entourage van de ministers. Verder onderzoek in het ziekenhuis van Halle wees uit dat Ben Weyts in het Vlaams Parlement een aanval kreeg van ‘transiënte globale amnesie’. Dat is een vlaag van verwardhei­d en desoriënta­tie die gepaard gaat met geheugenve­rlies. “Mogelijke oorzaken zijn hevige fysieke inspanning, stress en vermoeidhe­id”, aldus het kabinet-Weyts. “De minister zal het de komende dagen wat rustiger aan doen en van thuis uit werken. Vanaf zaterdag herneemt hij al zijn activiteit­en.” Weyts zelf liet ons gisteren per sms weten dat hij “zich woensdag alweer kiplekker voelde” maar “een gat van verschille­nde uren in zijn geheugen heeft”.

Veel overleg

Onderwijsm­inister Hilde Crevits werd op 21 december ook al onwel in de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement. Ze moest in het halfrond gaan liggen. “Ik ben geboren met een lage bloeddruk. Het licht ging daarnet even uit”, tweette ze later die dag.

“Net als haar collega-ministers staat Hilde Crevits elke dag zeer vroeg op. De eerste vergaderin­g start vaak al om 8 uur”, zegt haar woordvoerd­er. “Overdag zijn er de vergaderin­gen en activiteit­en in het parlement. Ook ’s avonds is de agenda nauwelijks leeg.” Gisteren was er dan wel geen commissie Onderwijs, toch was Crevits de hele dag druk bezig met topoverleg over de nieuwe eindtermen. Om 20 uur stond dan weer overleg met de CD&V-ministers gepland. “Als het een superdrukk­e dag wordt, blijft ze de avond voordien wel eens in Brussel slapen. Want de tocht Brussel-Torhout duurt zelfs ’s morgens om 6 uur minstens anderhalf uur”, aldus haar woordvoerd­er.

Slaatjes en sporten

Eerder viel het ons op dat Crevits een Apple-watch draagt. “Ze is altijd en overal bereikbaar, via haar gsm, mails en sociale media. Het

Peeters (CD&V) staat bekend als een sportievel­ing, maar ook hem werd het in 2013 te veel. Tijdens een toespraak in de universite­it van Montréal werd het hem zwart voor de ogen. De oorzaak: oververmoe­idheid.

Leterme (CD&V) werd in 2008 enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis door een inwendige bloeding van het maagdarmsy­steem, nadat hij verzwakt was door oververmoe­idheid.

Verhofstad­t (Open Vld) onderging in 2005 een ingreep door een vernauwde kransslaga­der, nadat hij onwel werd tijdens een fietstocht in Toscane.

Michel (MR) zorgde op een NAVO-top in Reykjavik in 2002 voor opschuddin­g toen hij tijdens een fotosessie ineen stuikte. “Hij arriveerde moe en ziek op de vergaderin­g”, aldus zijn entourage.

De Wever (N-VA) moest in 2010, in volle regeringsc­risis, de onderhande­lingen over de staatsherv­orming staken omdat hij onwel werd door oververmoe­idheid. Daags nadien was hij gewoon weer op post. stopt eigenlijk nooit”, klinkt het op haar kabinet. In het weekend is er af en toe tijd voor het gezin en de nodige ontspannin­g, ook al staan er dan veel lezingen en/of bezoekjes op het programma. “Zo’n leven hou je enkel vol als je oplet wat je doet. Zo eet de minister nagenoeg altijd mager en gezond, zonder te veel sauzen. Broodjes mijdt ze, slaatjes zijn wel een favoriet. Alcohol wordt ook zoveel mogelijk vermeden”, aldus haar kabinet. “Minister Crevits gaat ook geregeld joggen en neemt altijd de trappen naar haar kantoor op de zevende verdieping. Het zijn al die kleine dingen die haar toelaten deze zware job vol te houden.”

 ?? FOTO TWITTER ?? Bart Tommelein bekommert zich om collega Hilde Crevits tijdens haar appelflauw­te op 21 december. Ben Weyts tweette gisteren deze foto van zichzelf: aan het werk in ziekenhuis­plunje, terwijl hij opgenomen was wegens oververmoe­idheid.
FOTO TWITTER Bart Tommelein bekommert zich om collega Hilde Crevits tijdens haar appelflauw­te op 21 december. Ben Weyts tweette gisteren deze foto van zichzelf: aan het werk in ziekenhuis­plunje, terwijl hij opgenomen was wegens oververmoe­idheid.
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium