Het Belang van Limburg

Wilders stopt campagne na veiligheid­slek bij agent

Nederlands­e regering betreurt beslissing

- Marc VAN DE WEYER

De PVV schort voorlopig alle publieke activiteit­en in de Nederlands­e verkiezing­scampagne op. Op Twitter zei Geert Wilders enorm verontrust te zijn door wat er gisteren verder duidelijk werd rond het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, die al jaren voor zijn veiligheid instaat. “Mijn hemel ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet? Nieuws enorm verontrust­end. Tot alle feiten mbt onderzoek corruptie DBB bekend zijn, schort PVV de publieke activiteit­en (flyeren) op.” Zo twitterde PVV-leider Geert Wilders gisteren over het voorlopig beëindigen van zijn verkiezing­scampagne. Donderdag bleek dat agent Faris Kattat uit Vleuten (Utrecht), die uit het beveiligin­gsteam van Geert Wilders gelekt zou hebben, al eerder in verband werd gebracht met het lekken van informatie, toen nog bij de politie in Utrecht. Ook zijn broer Mohammed Kattat zou in 2009 als politieman geschorst zijn, volgens het Algemeen Dagblad omdat hij informatie over een moordzaak had gelekt. Hij werd ook verdacht van een verkrachti­ng en zou de vrouw vervolgens hebben bedreigd. Faris Kattat mocht gisteren wel als een vrij man de rechtbank in Den Haag verlaten. De rechter oordeelde dat er geen enkele reden was om hem vast te houden tijdens het verdere onderzoek.

“Veilig genoeg”

Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok betreurde gisteren de beslissing van Wilders om alle campagneac­tiviteiten te stoppen. “Ik begrijp echt wel dat hij al heel lang onder moeilijke omstandigh­eden zijn werk moet doen. Maar ik vind het jammer dat hij dit besluit heeft genomen.

We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen. De heer Wilders maakt een eigen inschattin­g. Hij heeft helaas deze beslissing genomen.”

De minister noemde het cruciaal voor de democratie dat alle politici gewoon campagne kunnen voeren. Volgens de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g en Veiligheid is hun veiligheid ook gewaarborg­d. “Dat staat voorop. Onze mensen zetten zich daar volledig voor in”, aldus Blok.

Volendam

Wilders’ campagnepr­ogramma was overigens niet erg druk. Zaterdag zou hij gaan flyeren in Volendam, een van de gemeenten waar de PVV bijzonder sterk staat. Dat gaat nu niet door. Het

Geert WILDERS reageert op Twitter afzeggen is vooral een strop voor de talrijke buitenland­se media die een glimp van de ‘Nederlands­e Trump’ willen opvangen. Nederland gaat op woensdag 15 maart naar de stembus. In de recentste peilingen ligt de PVV van Wilders nek aan nek met de rechts-liberale VVD van premier Mark Rutte, na maanden waarin de PVV een ruime voorsprong had.

Rutte kan uitpakken met de uitstekend­e economisch­e resultaten van zijn regeringsp­eriode. Gisteren werd bekend dat Nederland voor het eerst in tien jaar een begrotings­overschot boekt. Er kwam ruim 3 miljard euro meer binnen dan verwacht door extra belastinge­n en premie-inkomsten. Dat komt vooral doordat meer mensen aan het werk zijn. In de verkiezing­sprogramma’s wordt dat geld overigens alvast opgemaakt.

Mijn hemel ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet? Nieuws enorm verontrust­end

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium