Het Belang van Limburg

IS zowel in Syrië als in Irak in de verdrukkin­g

-

Het Iraakse regeringsl­eger heeft gisteren de luchthaven van Mosoel heroverd op de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS). Het leger was begin deze week met een offensief gestart om het westen van Mosoel te heroveren. Ook in Syrië wordt vooruitgan­g geboekt in de strijd tegen IS. De stad al-Bab werd heroverd. De herovering van de door IS grotendeel­s verwoeste luchthaven van Mosoel en een nabijgeleg­en militaire basis ging snel. Enkele uren na het aankondige­n van de aanval werd het einde van de gevechten al gemeld door het Iraakse regeringsl­eger. De luchthaven van Mosoel wordt de poort naar WestMosoel genoemd. Het Iraakse leger begon vorig najaar met een offensief om IS te verdrijven uit Mosoel, de derde stad van het land en het laatste belangrijk­e steunpunt voor IS in Irak. Het oosten van de stad, die in twee gesneden wordt door de rivier de Tigris, werd eind januari al uitgeroepe­n tot bevrijd gebied.

De herovering van het westen van Mosoel kondigt zich als veel moeilijker aan. In de oude medina met zijn wirwar van smalle steegjes is het immers onmogelijk zwaar militair materieel in te zetten. Er wordt ook gevreesd voor veel burgerdode­n onder de nog meer dan 600.000 inwoners die er vastzitten.

Niet hoopvol

En ook in Syrië wordt IS teruggedre­ven. Na een maandenlan­ge belegering door onder meer het Turkse leger hebben drie pro-Turkse Syrische rebellenbe­wegingen eindelijk de stad alBab, niet ver van de grens met Turkije, heroverd. De verovering van al-Bab is nodig om te kunnen oprukken naar het 180 km oostelijke­r gelegen Raqqa, de “hoofdstad” van het in 2014 door IS-leider al Bagdadi uitgeroepe­n kalifaat.

Maar de pro-Koerdische rebellen zullen zich moeten reppen, want de rivalisere­nde, voornameli­jk uit Koerdische strijders samengeste­lde Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) zijn de voorbije dagen al opgerukt tot op zo’n 50 kilometer ten noorden van Raqqa. En ondertusse­n wordt er in het Zwitserse Genève nog maar eens gepraat over vrede in Syrië. Voor de vierde keer al. VN-onderhande­laar Staffan de Mistura ontving gisteren voor het eerst ook afgevaardi­gden van de Syrische president Assad. Maar dat stemt hem daarom nog niet hoopvoller. “Verwacht ik een doorbraak? Neen, die verwacht ik niet”, aldus de Mistura gisteren bij de start van de onderhande­lingen.

 ?? FOTO AFP ?? Iraakse troepen pronken met een IS-vlag die ze bemachtigd­en bij de herovering van de luchthaven van Mosoel.
FOTO AFP Iraakse troepen pronken met een IS-vlag die ze bemachtigd­en bij de herovering van de luchthaven van Mosoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium