Het Belang van Limburg

Slimme Europese leiders?

-

Er is weer een nieuwe Griekse schuldencr­isis. Er wordt echter bijna niet meer over gesproken in de media, terwijl de Griekse schuld niet minder kolossaal is dan de vorige keren.

Het Internatio­naal Monetair Fonds ziet inmiddels in dat er een schuldverm­indering moet komen, de Europese leiders willen dat niet omdat ze Europese banken beschermen die aan Griekenlan­d geld hebben geleend. Indien die banken hun schuld aan Griekenlan­d geheel of gedeelteli­jk moeten kwijtschel­den, dan leiden ze een even groot verlies. Dat zijn voor sommige banken grote bedragen waardoor ze zelf in de problemen zouden komen. Maar hebben ze dan zelf geen verantwoor­delijkheid omdat ze destijds te gemakkelij­k aan de Griekse overheid hebben geleend terwijl die zichtbaar veel te veel aan het uitgeven was? Dus liever de pensioenen van de Grieken vermindere­n. 2,6 miljoen Grieken krijgt een pensioen van gemiddeld 882 euro. Pensioenen uitdelen, dat helpt niet enkel de gepensione­erden zelf, maar ook de Griekse burgers die voedsel en diensten verkopen aan de gepensione­erden. Dat pensioenge­ld is dus niet enkel een zegen voor de gepensione­erden, maar ook voor een ketting van andere burgers die elk op hun beurt van diezelfde geldinject­ie profiteren. Die pensioenen vermindere­n, is een aanslag op de Griekse samenlevin­g, gepleegd door Eurogroepv­oorzitter Dijsselblo­em.

Nochtans hadden de EU-leiders Griekenlan­d écht uit de nood kunnen helpen door zowel de vluchtelin­gen als het geld voor de vluchtelin­gen in Griekenlan­d te houden. De miljarden die de EU nu aan Turkije heeft gegeven, hadden ze beter aan de Griekse overheid en de vluchtelin­gen gegeven in de plaats van die vluchtelin­gen naar Turkije terug te sturen. Dat bedrag is veel hoger dan wat de EU nu van Griekenlan­d aan besparinge­n eist ! Als het miljoen vluchtelin­gen dat er in Griekenlan­d was bijvoorbee­ld 300 euro per maand per persoon hadden gekregen, dan zou dat een enorme koopkracht­injectie in het land zijn geweest. Net zoals het geld dat men aan gepensione­erden geeft een zegen is voor de vraag naar diensten en goederen in de economie. Daarmee zou men Griekenlan­d wél geholpen hebben om uit het slop te geraken. Door te eisen dat ze de pensioenen vermindere­n, duwt men ze meer in het slop.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium