Het Belang van Limburg

“Ik smeekte hem niet te schieten”

Zestiger riskeert tien jaar cel voor schoten op jonge huisgenoot

- Shauni DEFERM

“Dit is een moord die louter toevallig niet heeft plaatsgevo­nden”, zo klonk het op het proces tegen een 69-jarige Maasmechel­aar die terecht staat voor het afvuren van vier kogels op zijn ex-huisgenoot (23). Ook een vriend van de twintiger kreeg een kogel in de voet. Het slachtoffe­r trok weg uit het huis van de zestiger nadat die seksuele avances had gemaakt. Maar de zestiger vond dat de jongeman daardoor te weinig respect voor hem toonde. “Uiteindeli­jk sloegen zijn stoppen door”, aldus zijn advocate. De man riskeert tien jaar cel. De twee leerden elkaar per toeval kennen in Italië. De zestiger kon de toen 18-jarige schoolverl­ater overtuigen om naar België te komen. Werk en onderdak zou hij wel regelen. Alles liep vlot: de jongen verhuisde naar Maasmechel­en en vond al snel werk in een restaurant. Maar na twee jaar pakte de twintiger zijn koffers toen duidelijk werd dat ‘zijn redder’ een oogje op hem had. “De jongen werd door de zestiger betast”, aldus de procureur. “De eens zo goede relatie verzuurde snel.” Omdat de Maasmechel­aar het vertrek niet kon verkroppen, bleef hij de man stalken. “Hij belde hem tot 33 keer per dag op”, zegt de procureur. “Hij verspreidd­e ook roddels dat niet hij, maar zijn huisgenoot homoseksue­el zou zijn.”

Na tientallen telefoontj­es trok hij op 8 juni 2014 rond 19.00 uur voor de eerste keer naar het appartemen­t waar de jongeman onderdak had gevonden bij een vriend. De twintiger beloofde hem om die avond nog langs te komen en dus droop hij af. Maar toen de jongeman na uren wachten nog niet was opgedaagd, greep de zestiger een pistool en sprong weer op zijn brommer om bij de jongen verhaal te halen.

Schermutse­ling

Het gesprek escaleerde en de jongeman sloeg de zestiger in het gezicht. Die greep zijn pistool en loste in het wilde weg tot zes kogels. Het slachtoffe­r werd geraakt in zijn rug, schouder, bil en been. Zijn vriend, die kwam kijken wat er gaande was, kreeg een kogel in de voet. “De schutter achtervolg­de de zwaargewon­de jongens tot in het appartemen­tsgebouw”, stelt de openbare aanklager. De vriend van de twintiger bevestigde dat: “Ik wilde de voordeur achter me sluiten, maar keek plots in de loop van het pistool. Hij richtte het op mijn gezicht. Ik smeekte hem om niet te schieten. Toen hij een stap achteruit zette, heb ik de deur snel gesloten.”

De zestiger vertrok na de schietpart­ij even koelbloedi­g als hij gekomen was. “Hij had me te veel pijn gedaan. Hij sprak altijd kwaad over mij terwijl ik hem kosteloos eten, drinken en een slaapplaat­s gegeven heb na zijn aankomst in België. Hij was als een zoon voor mij”, verdedigde de man zich voor de rechter.chter. Hoewel hij een geweer op p zak zak had, zou hij naar eigen n zeggen zegbben nooit de intentie hebben gehad om zijn voormalige alige huisgenoot te doden.

10 jaar cel

De procureur eiste een celgens celstraf van 10 jaar wegens poging moord op beide eide jongens. “Het is een wonder ongade dat er geen vitale organen zijn geraakt, dat de gevolgen niet ernstiger ger waren. Eigenlijk is dit dit een moord die puur per per toeval niet heeft plaatsgevo­nden.”tsns Volgens hem is de voorbedach­theid htede duidelijk bewezen. “Meneer heeft tussen de twee twee ontmoeting­en drie uur de tijd gehad om zich voor te bereiden.” Zijn advocate vraagt om een straf die toch nog enig perspectie­f biedt. “Gezien zijn gevorderde leeftijd en zijn gunstig strafblad vraag ik een straf met uitstel.” “Ik heb zes maanden gerevali- deerd”, vertelde de jongeman geemotione­erd aan de rechter. “Ik heb nog steeds pijn aan mijn schouder, heup en been. En dat enkel omdat ik bij hem weg ben gegaan toen ik merkte dat hij een seksuele relatie met me wou.” Vonnis op 23 maart.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium