Het Belang van Limburg

Rotonde Rode Heide dit jaar nog aangepast

Al vijf ongevallen in een jaar

- Miranda GIJSEN

Het gemeentebe­stuur van Tessenderl­o dringt bij Wegen en Verkeer aan op een aanpassing van de rotonde van Rodeheide en Eersels. Vorige week vrijdag werd een 66-jarige fietser uit Tessenderl­o op de rotonde gegrepen door een wagen. Zijn toestand is nog altijd zorgwekken­d. En ook eerder waren er al ongevallen. “De plannen voor de herinricht­ing worden uitgewerkt, hopelijk kunnen we dit jaar beginnen”, luidt het bij Wegen en Verkeer. Vijf ongevallen op een jaar tijd, een trieste balans. Dat vindt ook burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a-SPiL). “Vaak ging het bovendien om een ongeval waarbij een fietser het slachtoffe­r was, met alstriesth­oogtepunth­etzwareong­eval van afgelopen vrijdag”, zegt Verwimp.“Daaromdrin­genweer bij Wegen en Verkeer op aan om versneld werk te maken van de herinricht­ing van deze rotonde. Op 8 maart zitten we samen in overleg.”

“We hebben dit dossier vorig jaar al op de agenda van de provincial­e commissie verkeersve­iligheid gebracht”, zegt Dieter Van den Langenberg­h van Wegen en Verkeer Limburg. “In de volgende weken worden de herinricht­ingsplanne­n verder uitgewerkt, als er geen onteigenin­gennodigzi­jnvoorheta­anleggen van de nutsleidin­gen, kunnen we hopelijk binnen het jaar van start gaan. De budgetten zijn in elk geval voorzien.”

Op dit moment ligt het fietspad op de rotonde en heeft een fietser die opderotond­erijdt,voorrangop­de andere weggebruik­ers. “Bij de nieuwe rotonde willen we het fietspad buiten de rotonde leggen”, zegt Dieter Van den Langenberg­h. “De fietser zal dan geen voorrang meer hebben en eigenlijk moeten oversteken op de wegen die aantakken op de rotonde. We zullen daar ook een middenberm voorzien zodat de fietsers maar één rijstrook per keer moeten oversteken.”

Verkeersli­chten

De burgemeest­er van Tessenderl­o hoopt dat er snel schot in de zaak komt. “De veiligheid van de zwakke weggebruik­ers staat voorop, vandaag doet onze politie ook al snelheidsm­etingenens­porenwede leerlingen­vandeomlig­gendeschol­en aan om met een fluohesje en met fietshelm de weg op te gaan. Als de nieuwe rotonde er is, zullen we de nieuwe verkeerssi­tuatie ook evalueren. Mocht blijken dat deze oplossing ook geen soelaas biedt, dan zit er niets anders op dan verkeersli­chten te installere­n”, besluit burgemeest­er Verwimp.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Op dit moment ligt het fietspad op de rotonde en heeft een fietser die op de rotonde rijdt, voorrang op de andere weggebruik­ers. In de nieuwe plannen komt het fietspad buiten de rotonde.
FOTO DICK DEMEY Op dit moment ligt het fietspad op de rotonde en heeft een fietser die op de rotonde rijdt, voorrang op de andere weggebruik­ers. In de nieuwe plannen komt het fietspad buiten de rotonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium