Het Belang van Limburg

“180 meter hoog, dat zijn drie basilieken”

Inwoners verenigen zich tegen komst windmolens in Vreren

- Dirk ROEFFLAER

Tweehonder­d inwoners van Vreren zijn niet te spreken over de plannen voor zes windmolens van 180 meter ten zuiden van Vreren en Nerem. “Twee van die molens komen op amper 340 meter van onze huizen”, zegt buurtbewoo­nster Annie Reynders. “Dat is misschien wettelijk, maar de wetten zijn niet gemaakt voor mastodonte­n van 180 meter hoog.” Eoly, groene energiepro­ducent en -leverancie­r van Colruyt groep, heeft plannen om samen met Windkracht Vlaanderen een windenergi­eproject te realiseren ten zuiden van Vreren en Nerem. Het project bestaat uit zes windturbin­es waarvan er vier eigendom worden van Eoly. Windkracht Vlaanderen neemt de overige twee voor zijn rekening. Dit is niet naar de zin van de omwonenden. “In de nabijheid van de Kerselaren­straat en de Peeërweg in Vreren wil men zes windmolens neerpoten met een hoogte van 180 meter. Dat zijn drie basilieken op mekaar”, opent woord- voerster Annie Reynders haar pleidooi. “Twee molens worden geplaatst op een afstand van 340 meter van onze woonhuizen, dit is totaal onaanvaard­baar. Die vier andere molens mogen er gerust komen. De bevolking is momenteel te weinig of niet correct geïnformee­rd over de negatieve gevolgen. Daarnaast stelt zich het probleem dat deze groene energie eigenlijk niet zo groen is als men ons wil doen geloven.”

Mastodont

Volgens het comité zorgen windmolens niet enkel voor slagschadu­w en lawaai, maar ook voor ondergrond­se trillingen, wegvliegen­de ijspegels en een waardeverm­indering van de omliggende woonhuizen. “Er is geen enkele wet in Vlaanderen die de burger hiertegen beschermt en de initiatief­nemers houden geen rekening met de omwonenden. Daarom moeten we zelf actie ondernemen. Dat ze eerst eens de gevolgen van zulke mastodonte­n ergens uittesten. We zijn niet tegen windmolens op zich, maar wel tegen de inplanting”, zegt Annie.

Wetten

“Het infragelui­d van minder dan 20 Hertz tast het evenwichts­orgaan achter het oor aan. Dat zorgt voor slapeloosh­eid, migraine, tinnitus en hartklacht­en”, zegt Robert Stok die actie voert in Millen. “Vlarem heeft de wetgeving die de hinder reguleert, al driemaal versoepeld in het voordeel van de windmolenl­obby. Hierdoor hebben omwonenden geen verweer meer tegen de geluidshin­der. De wetten zijn indertijd gemaakt voor windmolens van 60 meter, deze worden hier 180 meter hoog.”

Jean Kloos woont het dichtst bij de inplanting­splaats van de twee omstreden windmolens: “Eind januari was er een infoavond. We hebben enkel een flyer gekregen van de betrokken bedrijven, maar de stad heeft ons niet op de hoogte gebracht. Internatio­naal voorziet men een afstand van 1.500 meter tot de dichtbijge­legen woning voor een windmolen van 180 meter. IJspegels kunnen tot een kilometer ver wegslinger­en. Wie gaat onze huizen nog willen kopen”, zucht Kloos. Het comité telt intussen al meer dan 200 leden in Vreren. Dit weekend trekken ze op pad in Nerem, Mal en Millen om handtekeni­ngen in te zamelen en de inwoners in te lichten.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium