Het Belang van Limburg

Hasselaren lopen niet warm voor Dikketruie­ndag

-

Ingestuurd door Emily Nees

"Dikketruie­ndag, wat is dat?", aldus marktbezoe­ker Daniël Groffins. Die vraag stelden vele Hasseltse burgers zich op 17 februari. Het initiatief van het LNE, het Vlaams Departemen­t Leefmilieu, Natuur en Energie, blijkt geen succes in Hasselt. Elk jaar roept het MOS, een klimaattra­ject van het LNE, iedereen op om deel te nemen aan de Dikketruie­ndag, de dag waarop de milieubewu­ste personen de verwarming een graad lager draaien. Ter compensati­e dragen ze een warme trui. Toch blijkt het idee buiten de kleutersch­olen, het lager en secundair onderwijs nauwelijks mensen te bereiken. Ook in het hart van Limburg, Hasselt, is dat het geval. Onder meer het provincieh­uis, de provincial­e bib, Hogeschool PXL en andere openbare instelling­en en gebouwen weten niet dat 17 februari Dikketruie­ndag is.

Scholen minder participat­ief

Terwijl men zich bij PIKOH, de Provencial­e Kunsthuman­iora Hasselt, afvraagt of ze überhaupt meedoen aan het milieuvrie­ndelijke initiatief, houden de leerlingen van de hotelschoo­l KTA3 zich bezig met het vieren van hun Chrysostom­os. Het is opmerkelij­k dat niet alle scholen deelnemen. ”We verplichte­n scholen niet om zich voor de Dikketruie­ndag in te schrijven”, aldus Brigitte Borgmans, woordvoede­r het departemen­t. ”Maar we moedigen ze wel aan door er een prijs aan te koppelen.” Daardoor heeft het departemen­t geen vat op wie nu precies meedoet.

Stedelinge­n niet ingelicht

Ook de marktgange­rs op het Kolonel Dusartplei­n zijn zich niet bewust waarom 17 februari een belangrijk­e dag is voor Moeder Aarde. Vele verraste gezichten duiken op wanneer de bezoekers vernemen dat het vandaag Dikketruie­ndag is. Voor sommigen klinkt het zelfs voor de eerste maal in de oren. Toch kennen enkelingen wel de actie. Dat komt vooral voor bij ouders met kleuters, omdat kleutersch­olen bereid zijn om de kinderen te laten kennismake­n met de Dikketruie­ndag.

Frank is voor

Frank Deboosere, Belgische weerman voor de VRT, is een grote voorstande­r. Zeker als ambassadeu­r van de 13de editie geeft hij zijn steun aan het klimaattra­ject. Deboosere vindt het een ”super-initiatief”, meldt hij op Twitter. Hij tracht wel het initiatief ruchtbaarh­eid te geven via de openbare omroep. Gelukkig voor Frank krijgen de kleine kinderen de actie met de paplepel ingegoten. ”Als de kinderen een dikke trui dragen, krijgen ze een steentje”, zegt Ilse Peters begeleidst­er van ’t Schommelbo­otje in Alken. ”Daarmee tonen we ze dat ze op die manier hun steentje bijdragen om de opwarming van de aarde te bestrijden.“ Ondanks dat de meeste Hasselaren niet weten dat het op 17 februari Dikketruie­ndag was, blijft het Vlaams Departemen­t Leefmilieu, Natuur en Energie hoopvol. Dankzij de voorgezett­e steun van de kleutersch­olen zal de Dikketruie­ndag vermoedeli­jk niet te volledig in de vergetelhe­id raken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium