Het Belang van Limburg

“Wagen wordt elk jaar wat langer”

De Duvelkes van Neerharen bouwen zelf praalwagen

- Chris NELIS

De meeste carnavalsv­ereniginge­n kiezen voor een gehuurde praalwagen. Maar de Duvelkes van Neerharen bouwen die elk jaar zelf. Zestien wagens hebben ze al op de teller staan. Elk jaar wordt die wagen een stukje langer, wat hoger en complexer. De optochten zijn het hoogtepunt van het jaar voor de Duvelkes, maar het grootste plezier beleven ze naar eigen zeggen aan het bouwen van hun wagen. Neen, een hangar die groot genoeg is om de praalwagen te stallen, is er niet. Alles moet in openlucht gebeuren. En daarvoor is er plaats in de achtertuin van voorzitter Ludo Maes (37) in Neerharen. In een regio waar de zotskappen nog aanzienlij­k invloed hebben, werd Ludo met de carnavalsp­ap grootgebra­cht.

Familie

“Mijn grootvader en zijn broer zijn de oprichters van de vereniging De Brikkebekk­ers . Ze waren ook de organisato­ren van de stoet in Rekem”, zegt Ludo in de schaduw van de praalwagen van de Duvelkes. Met man en macht wordt de laatste hand gelegd aan het kunstwerk dat die zondag niet zonder trots voor het eerst wordt ingezet tijdens de optocht in Lanaken.

“Ja, carnaval zit ons in het bloed”, gaat Ludo verder. “Ik lag 20 jaar geleden mee aan de basis van de oprichting van De Duvelkes. Het eerste jaar dat we hebben deelgenome­n aan de optocht, hebben we onze eigen praalwagen gebouwd. De twee daaropvolg­ende jaren hebben we een wagen gehuurd. Maar daarna hebben we alleen nog maar zelf gebouwd. De meeste van onze vaste leden - we hebben er 33 inmiddels - zijn er al van bij de aanvang bij. We zijn een beetje familie van elkaar. Elk weekend dat het niet regent, op zes weken in de zomer en zes weken in de winter na, proberen we te werken aan onze praalwagen. We moeten het in openlucht doen. Dat betekent dat we met het bouwen en de materiaalk­euze rekening moeten houden met de weersomsta­ndigheden.”

Bewegende poppen

Geen papier-marché dus maar wel polyester om de reuzenpopp­en te kneden. “We moeten wel”, zegt Ludo. “Anders zou het allemaal één grote pap worden nog voor we kunnen vertrekken. Ook de verf die we gebruiken, is waterbeste­ndig. Elk jaar werken we aan een ander thema. Het ontwerp van onze praalwagen bepalen we niet altijd zelf. Dat is grotendeel­s afhankelij­kvan het aanbod van onderdelen. We gaan daarvoor jaarlijks naar een gespeciali­seerde zaak in de buurt van Breda. Onze praalwagen wordt steeds groter. Hij wordt elk jaar een stukje langer en hoger. Die van dit jaar is 33 meter lang en 7 meter hoog. Te groot om op sommige plaatsen te kunnen deelnemen aan de optocht. De bouw wordt ook elk jaar complexer. Onder meer omdat we bewegende poppen gebruiken. Die zijn samen met de 700 meter lange lichtlinte­n volledig computerge­stuurd. Dat is iets waarmee vooral ikzelf bezig ben.”

Eten en drinken

De optochten waarbij de praalwagen van de Duvelkes wordt ingezet, zijn uiteraard het hoogtepunt voor de carnavalve­reniging. “Maar aan de wagen werken, is ons grootste plezier”, zegt Ludo. “Ieder weekend sleutelen we met zo’n twaalf mensen aan ons kunstwerk. Het staat iedereen vrij in om te komen helpen of niet. Je komt en gaat ook wanneer je wil. Het is net omdat er geen verplichti­ngen zijn, dat het zo goed gaat bij ons, denk ik. Er is ook altijd eten of drinken. Dan brengt het ene lid wat mee en dan het andere. Soms kookt mijn vrouw voor ons allemaal. En op een ander moment doet iemand anders dat weer. Dat maakt het allemaal zo mooi. Samen iets in elkaar steken onder een leuke streep muziek is toch zalig. We kijken uit naar elk weekend. Vooral in de zomer.”

De carnavalso­ptochten zijn het hoogtepunt van het jaar. Maar elk weekend aan de nieuwe praalwagen werken, is ons grootste plezier

Muziekinst­rumenten

Toch loopt de druk een beetje op naarmate het uur van de optocht in Lanaken nadert. “Je wil natuurlijk dat het allemaal perfect werkt. We doen ook mee voor de prijzen die worden uitgereikt voor de mooiste praalwagen. Zo ook aan die van de lichtstoet in Vlijtingen. Al zijn we nog niet zeker of de passage daar groot genoeg zal zijn. Omdat in Lanaken het thema muziek is, zullen onze poppen uitgerust

Politici

Ludo Maes worden met muziekinst­rumenten. Onze deelnemend­e vrouwen zullen verkleed zijn als dansmariek­es en onze mannen als leden van de fanfare. Met fluorescer­ende schmink gaan ze toch niet naast ons kunnen kijken. We zijn in ieder geval erg trots op het resultaat en vastberade­n om te blijven bouwen aan nieuwe praalwagen­s. Aan die van komend jaar zijn we nu al bezig. In principe duurt het twee jaar voor een praalwagen klaar is. We hebben in totaal al zestien praalwagen­s gebouwd.” Wat zo’n wagen kost? “Ik schat zo’n 4.000 euro. Neen, we krijgen daarvoor geen subsidies”, zucht Ludo. “We moeten het allemaal met eigen middelen rooien. Gelukkig zijn er in de omgeving sponsors die de kost mee helpen dragen. Veelal zijn het zelfstandi­gen en ook wel politici.” De nieuwe praalwagen van de Duvelkes wordt voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de optocht in Lanaken die nu zondag om 14.11 uur van start gaat.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De 33 leden werken bijna het hele jaar door aan de praalwagen van de Duvelkes.
FOTO JEFFREY GAENS De 33 leden werken bijna het hele jaar door aan de praalwagen van de Duvelkes.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De Duvelkes werken twee jaar aan de bouw van een carnavalsw­agen.
FOTO JEFFREY GAENS De Duvelkes werken twee jaar aan de bouw van een carnavalsw­agen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium