Het Belang van Limburg

Heidestran­d Zonhoven krijgt geen nieuwe milieuverg­unning

Uitbater wil vergunning tegen start zomer in orde hebben

- Guy THUWIS

Recreatied­omein Heidestran­d in Zonhoven krijgt geen nieuwe milieuverg­unning. Dat heeft milieumini­ster Joke Schauvlieg­e in beroep beslist. Eerder had de deputatie de vergunning ook al geweigerd. Het dossier was niet in orde en sommige constructi­es staan in natuurgebi­ed. Eigenaar Anton Bijnens gaat nu een omgevingsv­ergunning aanvragen.

Het Heidestran­d langs de Zwanenstra­at in Zonhoven dateert al van 1955 toen de zwemvijver is opengegaan. Later kwamen de camping, het zwembad en viskweekce­ntrum erbij. Het domein is een scharnierp­laats in het project ‘De Wijers’ en zal als onthaalpun­t ingericht worden voor bezoekers van het vijvergebi­ed Midden-Limburg. Maar eerst moet uiteraard de vergunning er komen. De vergunning van Heidestran­d is geweigerd omdat er in de aanvraag geen passende beoordelin­g zat. Dat is verplicht omdat het domein in een Europees habitatric­htlijngebi­ed ligt. Daarnaast zijn er ook stedenbouw­kundige problemen omdat sommige constructi­es in natuurgebi­ed zijn gebouwd. Zolang de milieu-inspectie niet optreedt, kan Heidestran­d voortbesta­an.

Toerisme

Nadat vorige week vakantiepa­rk Blauwe Meer in Lommel geen milieuverg­unning kreeg, is het nu de beurt aan Heidestran­d Zonhoven. Ook gedeputeer­de van Milieu Ludwig Vandenhove zit ermee verveeld dat twee belangrijk­e toeristisc­he uitbatinge­n zonder vergunning zitten. “Ik betreur dat, want het toerisme is een van onze belangrijk­ste economisch­e sectoren. Maar elke burger en ondernemin­g in Vlaanderen wordt geacht de milieuwetg­eving te respectere­n”, zegt Vandenhove.

Verlichtin­g

Bij Heidestran­d werken in het zomerseizo­en een 25-tal mensen. Uitbater Anton Bijnens gaat ervan uit dat alles weer in orde komt. “Het is ook zo ingewikkel­d geworden”, zegt hij. “Eerst moest er een passende beoordelin­g bij de aanvraag, dan weer niet en uiteindeli­jk weer wel. Intussen was het openbaar onderzoek afgesloten en waren we te laat met de passende beoordelin­g. Ik ga nu een nieuwe aanvraag doen, maar dan voor een omgevingsv­ergunning omdat de wetgeving pas veranderd is. Het positieve aan de zaak is alvast dat we geen milieutech­nische problemen hebben. We moeten wel de verlichtin­g aanpassen, maar dat is geen groot probleem.”

Kleedkamer­s

Op ruimtelijk vlak moeten er ook wat aanpassing­en gebeuren. Bijnens rekent daarvoor op een provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan. “We liggen midden in het groene vijvergebi­ed, maar het domein zelf ligt wel degelijk in recreatiez­one. Alleen een stuk van de kleedkamer­s van het zwembad ligt in natuurgebi­ed. Dat is eigenlijk een fout op het gewestplan, want mijn vader heeft dat kleedkamer­gebouw in 1954 gebouwd, nog voor het gewestplan er was. In het masterplan wordt dat gecorrigee­rd en met het uitvoering­splan komt alles in orde”, hoopt Anton Bijnens.

Fietspad

In het masterplan krijgt Heidestran­d een functie als onthaalpun­t van De Wijers dat gericht is op wateren natuurbele­ving. In het inrichting­splan is er sprake van een aanpassing van de Zwanenstra­at ter hoogte van Heidestran­d. Mogelijk komt er een rotonde. Ook de parking wordt heringeric­ht en de dijken van de vijvers worden opengekapt. Langs de vijvers op het recreatied­omein zelf komt er een nieuw toeristisc­h fietspad.

 ?? FOTO KH ?? Het Heidestran­d moet een onthaalpun­t worden van De Wijers, gericht op wateren natuurbele­ving.
FOTO KH Het Heidestran­d moet een onthaalpun­t worden van De Wijers, gericht op wateren natuurbele­ving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium