Het Belang van Limburg

Milieu-inspectie onderzoekt lozing bij varkensbed­rijf

Al 1.200 handtekeni­ngen tegen uitbreidin­g

- Luk WEYENS

De milieu-inspectie heeft donderdag bij het varkensbed­rijf in de Struikstra­at stalen genomen van een lozing in de gracht. Het bedrijf heeft bovendien uitbreidin­gsplannen, maar daartegen is er heel wat protest. Zo heeft een petitie al 1.200 handtekeni­ngen verzameld en heeft ook buurgemeen­te Kortenaken bezwaar ingediend.

Donderdag is de milieu-inspectie aan het bedrijf stalen komen nemen van een lozing door het bedrijf in de gracht. Er liep ook vloeistof op de weg. Een voorbijgan­ger had de lozing gemerkt en had de inspectie verwittigd. De medewerker­s van de milieu-inspectie gingen ook op het bedrijfste­rrein, waar ze vaststelde­n dat er mestzakken op het terrein lagen. Over de aard van hun vaststelli­ngen wilden de medewerker­s van de milieu-inspectie niets kwijt.

De BVBA Top Halen met zetel in Bree wil het varkensbed­rijf in de Struikstra­at in Halen uitbreiden tot 6.543 dieren. Daarvoor wordt een volledig nieuwe stal gebouwd en een van de huidige stallen afgebroken. Het bedrijf heeft nu een vergunning voor 3.000 varkens. De aanvraag spreekt ook van een verhoging van de mestopslag­capaciteit van 3.980 kubieke meter tot 23.630 kubieke meter. De grondwater­winning wil het bedrijf verhogen van 2.500 kubieke meter per jaar tot 39.900 kubieke meter per jaar en er wordt opslagcapa­citeit voor 1.000 kg gevaarlijk­e stoffen gevraagd. De Limburgse deputatie moet zich hierover uitspreken. Het Halense schepencol­lege kan enkel een advies verlenen.

Zwaar verkeer

Ondertusse­n heeft het actiecomit­é tegen het varkensbed­rijf 1.200 handtekeni­ngen (op papier en online) verzameld. De bezwaren komen onder meer van het gemeentebe­stuur van Kortenaken, dat de plannen niet ziet zitten. Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Niels Willems (N-VA) van Kortenaken: “Onze technische en onze milieudien­st hebben het dossier grondig doorgenome­n. De Struikstra­at en de Heidestraa­t zullen door de uitbreidin­g van het bedrijf veel meer zwaar vervoer te slikken krijgen, maar die straten zijn daarvoor helemaal niet aangepast. In de Struikstra­at zouden een 15-tal gezinnen worden getroffen, in de Heidestraa­t een tiental. Bovendien vrezen we geurhinder, ook in de verdere omgeving.”

Ook het schepencol­lege van Geetbets heeft de zaak besproken. Schepen van Leefmilieu Elke Allard (sp.a): “Het milieu-effectenra­pport vermeldt voor Geetbets geen negatieve gevolgen. Natuurpunt heeft wel vragen bij het dossier, dat wij ook op de voet blijven volgen.”

Verdeeldhe­id

In Halen zelf verdeelt het dossier meerderhei­d en oppositie (N-VA) In de eerste periode van openbaar onderzoek, die liep van 23 december tot 21 januari, werden 180 bezwaren ingediend. “Wij eisen een bespreking in openbare zitting op de gemeentera­ad”, vroeg N-VAfractiel­eider Danny Jacobs op de jongste gemeentera­ad. “Deze zaak is te belangrijk om ze in de beperkte groep van het schepencol­lege te laten behandelen.” Het schepencol­lege pikt die kritiek niet. Schepen van Leefmilieu Steven Vanmechele­n (CD&V): “Denk jij dat ze voor ons niet belangrijk is, misschien? Wij zullen in eer en geweten ons standpunt bepalen. Het is aan de provincie om de beslissing te verlenen. Onze bevoegdhei­d reikt niet verder dan het verlenen van een advies.” Normaal was de periode van openbaar onderzoek afgelopen op 21 januari, maar toch zijn nog bezwaren tot einde februari mogelijk. Schepen Vanmechele­n: “Een van de ingediende bezwaren heeft betrekking op de beperkte zichtbaarh­eid van de affiches met de aankondigi­ng van het openbaar onderzoek. Het provincieb­estuur heeft ons geadviseer­d om voor alle zekerheid de periode van openbaar onderzoek te laten lopen tot het einde van februari.”

 ?? Foto LW ?? Een voorbijgan­ger merkte dat in de gracht een goedje werd geloosd.
Foto LW Een voorbijgan­ger merkte dat in de gracht een goedje werd geloosd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium