Het Belang van Limburg

Betoncentr­ale aan Blauwe Boulevard kan draaien

Slachthuis Havenstraa­t mag doorgaan tot 2020

- Dirk JACOBS

De Limburgse deputatie heeft donderdag de milieuverg­unningsaan­vraag voor de mobiele betoncentr­ale voor de werf Quartier Bleu goedgekeur­d. Door die goedkeurin­g kan Casters er van start. In dezelfde zitting is ook de vergunning voor het slachthuis in de Havenstraa­t tijdelijk verlengd tot 2020. Na die datum stopt de uitbater VanDrie Belgium daar alle slachtacti­viteiten. Die activiteit­en worden nu al verder teruggesch­roefd van drie naar twee dagen per week.

“Tot 27 september volgend jaar geven we Casters een milieuverg­unning voor de betoncentr­ale op Quartier Blue”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. “Specifiek gaat het om drie silo’s van elk 120 ton. Eigenlijk is het kiezen tussen de pest en cholera, we moeten kijken wat het minst hinder voor de omwonenden veroorzaak­t. Door de productie van beton op de site zullen er 250 transporte­n per dag vermeden worden omdat de grondstoff­en per schip worden aangevoerd. Bovendien gaat dit over een nieuwe installati­e die voorzien is van de meest recente technieken zodat hinder door stof, geluid en trillingen zo veel mogelijk vermeden wordt.”

Slachthuis

Een andere vergunning werd afgeleverd aan VanDrie België, dat het slachthuis in de Havenstraa­t uitbaat. De vergunning loopt tot 2020. “Dit in afwachting van een herlokalis­atie”, zegt Vandenhove. “In 2020 is het daar definitief afgelopen. VanDrie wil er 850 kalveren per dag slachten gedurende twee dagen per week. Nu gaat het om 720 kalveren per dag gedurende drie dagen per week. Het slachthuis stelt een tachtigtal mensen rechtstree­ks en een vierhonder­dtal onrechtstr­eeks te werk, waaronder heel wat personen met een moeilijke positie op de arbeidsmar­kt. Ik begrijp dat sommige omwonenden problemen hebben met de verdere uitbating. We hebben een twintigtal bezwaren ontvangen van bewoners van De Kaai en Zuidzicht. Maar het dossier bevat ook meer dan veertig verklaring­en van bewoners van Hassaporta die zeggen dat het slachthuis geen hinder veroorzaak­t. Bovendien zijn er, tot vandaag, nog geen klachten ingediend over de exploitati­e van het slachthuis. Nv Van Drie België verbindt zich er in de vergunning toe haar slachtacti­viteiten te stoppen na het verval van de milieuverg­unning in 2020. En er worden ook bijkomende maatregele­n voorgestel­d om de hinder te beperken”, besluit Vandenhove.

Eigenlijk is het kiezen tussen de pest en cholera, we moeten kijken wat het minst hinder voor de omwonenden veroorzaak­t

Ludwig VANDENHOVE

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De betoncentr­ale heeft een vergunning, en kan dus beginnen draaien.
FOTO SVEN DILLEN De betoncentr­ale heeft een vergunning, en kan dus beginnen draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium