Het Belang van Limburg

“Mijn vader is overleden én ik ben na 40 jaar gescheiden”

Annemie Struyf verloor vorig jaar de twee mannen in haar leven

- Jo SMEETS

Het is alweer een jaar geleden dat Annemie Struyf (56) nog iets van zich liet horen op tv, maar vanaf 16 maart is ze terug op Eén. In ‘La Vie En Rose’ zullen we te zien krijgen hoe ze een jaar lang door Frankrijk trok, en er mensen bezocht die hun ultieme droom proberen waar te maken. “Op persoonlij­k vlak heb ik een turbulent jaar achter de rug”, zegt Annemie. “Mijn man en ik zijn na veertig jaar uit mekaar gegaan én ik ben mijn vader verloren, maar dat heeft niets met dit programma te maken.” Hoe dan ook, Annemie wilde blijkbaar schoon schip maken. Weg van beslommeri­ngen en overvolle agenda’s. Liefst in het zuiden, waar de zon altijd schijnt en de mensen nog tijd hebben voor elkaar. Twaalf maanden maakte ze haar agenda vrij en pakte ze haar leven anders aan.“Ikwildeope­enanderema­nier werken”, zegt ze. “Geen meetings meer, zelfs geen werkplek meer op de VRT. Blijven slapen waar het ons uitkwam, op een camping of bij de mensen thuis. Het was iets dat ik heelergnod­ighad.Mijnmotorg­ing

Annemie STRUYF alsmaar sneller draaien. Ik koesterde al zo lang de droom om wat trager te leven. Ik was ook moe van de constante stroom van negatieve berichtgev­ing, vond dat mensen in Vlaanderen toch zo onvriendel­ijk waren. Dat alles heeft me gemotiveer­d om voor een jaar naar Frankrijk te trekken, waar ’s morgens bij de bakker iedereen goeiendag zegt tegen iedereen. Het was fantastisc­h: eindelijkk­oniknogeen­sdiepademh­alen. Weet je, wij leven echt maar één keer, hé. Dan kan je maar best de dingen doen die je belangrijk vindt.”

Burn-out

Als we Annemie over haar wedervaren in Frankrijk horen vertellen, lijkt het wel of ze een nakende burnout de kop heeft ingedrukt. “Dat mag je zo zeker zeggen”, zegt ze. “Ik heb nooit een moment gehad waarop het licht uitging, maar ik voelde wel dat alles veel sneller ging. En rondom mij viel iedereen uit met burn-outsendepr­essies,datwildeik voor mezelf voorkomen. En daar was dit avontuur de beste remedie voor.”

Eind vorig jaar liet Annemie weten dat zij en haar man na veertig jaar uit mekaar gingen. Had ook deze gebeurteni­s iets te maken met haar besluit om naar Frankrijk te trekken? “Het was op persoonlij­k vlak een zeer turbulent jaar in mijn leven”, zegt ze. “Ik heb afscheid moeten nemen van de twee mannen in mijn leven. Mijn vader is overleden, en ik ben gescheiden van mijn man. Ik weet dat veel mensen denken dat ‘La Vie En Rose’ aan de basis ligt van mijn scheiding, of vice versa. Maar ik kan je verzekeren: het zijn twee aparte verhalen, het één heeft niets te maken met het ander. Hoe dan ook, ik heb mijn hart verloren aan Frankrijk. Zonder iets te verklappen, mijn volgend project zal me ook naar daar brengen. Ik kijk er al naar uit.”

Dankzij dit avontuur heb ik een nakende burn-out de kop kunnen indrukken

La Vie En Rose’, Eén, vanaf 16 maart elke donderdag om 20.40 uur

 ?? Foto VRT ?? Annemie Struyf trok na haar scheiding een jaar lang door Frankrijk voor haar nieuw programma.
Foto VRT Annemie Struyf trok na haar scheiding een jaar lang door Frankrijk voor haar nieuw programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium