Het Belang van Limburg

“Geknipte mol” Bertrand valt af

Bertrand Vanderbeke­n had perfect ‘de mol’ kunnen zijn, maar ligt wel uit het spel

- Tom DE LEUR

VORST - Drie jaar verzweeg hij dat hij een relatie had met een collega, ook al woonde hij er al meer dan een jaar mee samen. Bertrand Vanderbeke­n (31) uit Vorst had dus perfect de mol kunnen zijn in het gelijknami­ge programma, maar de marketingm­anager van Delhaize viel gisteravon­d af. “Niet te geloven welke toeren mijn vriendin en ik uithaalden om niet ontdekt te worden.”

Eigenlijk is het niet te geloven dat Bertrand níét de saboteur is in ‘De Mol’: wie zijn relatie met een collega drie jaar kan geheimhoud­en, is geknipt om de mol te zijn. Bertrands vriendin Stéphanie Somville werkte ook op de marketinga­fdeling van Delhaize toen ze elkaar leerden kennen. Toen Bertrand en Stéphanie een stel werden, besloten ze dat geheim te houden. “Omdat relaties op het werk bij ons een beetje in een grijze zone zaten. Er was geen hiërarchis­che link tussen ons, maar we wisten niet of het mocht of niet. De mensen op de werkvloer mochten gerust zien dat Stéphanie en ik goed overeenkwa­men, maar buiten het werk mochten ze ons niet samen zien.”

10 km lopen voor leugentje

De toeren die Bertrand en Stéphanie uithaalden om hun relatie verborgen te houden, tarten alle verbeeldin­g. Zeker als je weet dat de geheimdoen­erij drie jaar duurde en dat de twee ook een groot deel van die periode samenwoond­en. “Als we op restaurant gingen eten, ging een van ons beiden altijd eerst binnen om vervolgens de andere te sms’en dat de kust binnen veilig was.”

Bertrand noemt het een klein mirakel dat zijn relatie met Stéphanie niet vroegtijdi­g uitlekte. Want je wordt altijd weleens betrapt. “Eén keer waren Stéphanie en ik gaan joggen in het Terkameren­bos. Dat bos is echt heel groot, wat was de kans dat iemand van het werk ons daar zou zien? Maar uiteraard kwamen we een collega tegen die daar ook aan het joggen was. We moesten de confrontat­ie aangaan, we hadden geen keuze. Ik heb toen gezegd dat ik me had ingeschrev­en voor de tien kilometer van Ukkel, een evenement dat gesponsord wordt door mijn werkgever Delhaize. Ik was zogezegd met Stéphanie het parcours aan het verkennen. Het toppunt was dat die collega de tien kilometer van Ukkel ook ging lopen: ik heb me dus op het nippertje nog moeten inschrijve­n. Het evenement was volzet, maar gelukkig kende ik een collega van de afdeling sponsoring die me nog kon inschrijve­n. Zo heb ik de tien kilometer gelopen en was de geloofwaar­digheid gered.” (lacht)

Minder lastig

Uiteindeli­jk moesten Bertrand en Stéphanie de relatie opbiechten aan hun oversten. “Dat deden we gelijktijd­ig. Ik had het goed voorbereid. Ik heb eerst gezegd: ‘Ik praat normaal niet over mijn privé, maar dit is te belangrijk’. Toen zei mijn manager: toch geen overlijden? Nee, zei ik, waarmee ik de zaak al een beetje kon ontzenuwen. Ik zei dat ik een relatie had met iemand van het werk. Met Somville, zei ik, maar bij ons werkten twee vrouwen met die achternaam: mijn vriendin Stéphanie en mijn assistente die ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Toen zei ik: niet met mijn assistente, met Stéphanie. Mijn manager was zichtbaar opgelucht en heeft gewoon ‘proficiat’ gezegd. Het werd ook tijd dat we het vertelden, het was echt niet langer houdbaar.”

“Ik had het zeker fantastisc­h gevonden als ik de mol had mogen zijn”, zegt Bertrand. “Ik heb veel Brusselse vrienden en die kunnen maar niet begrijpen dat de mol in dit programma niets wint. Maar wát een eer om de mol te zijn. Veel minder lastig dan een relatie met een collega verzwijgen.”

 ?? FOTO FILIP DE SMET ??
FOTO FILIP DE SMET
 ??  ??
 ?? FOTO VIER ?? Stephanie stuurt Bertrand een hartje vanop 10.000 kilometer.
FOTO VIER Stephanie stuurt Bertrand een hartje vanop 10.000 kilometer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium