Het Belang van Limburg

Unia krijgt vooral meldingen van Walen en Brusselaar­s

Limburgers klagen amper

- Liliana CASAGRANDE

Limburgers blijken niet echt geïnteress­eerd om een of andere vorm van discrimina­tie te melden bij het interfeder­aal gelijkekan­sencentrum Unia. Van de 4.875 meldingen die ze in 2015 binnenkreg­en, kwamen er amper 96 uit Limburg. Vanuit WestVlaand­eren zijn er dat bijvoorbee­ld al dubbel zoveel, vanuit Antwerpen vier keer. Wallonië en Brussel zijn samen goed voor maar liefst 80 procent van de meldingen.

Unia kreeg de afgelopen dagen zowel de kersverse staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) als haar partijgeno­te Liesbeth Homans over zich heen. De N-VA heeft al langer kritiek op Unia. Demir opende vrijdagoch­tend vlak voor haar eedafleggi­ng al de aanval op de radio. Aanleiding was een gelekte mail met commentaar van een Unia-jurist over de zaak van een pro-Palestijns­e betoger die veroordeel­d werd voor anti-semitische uitspraken.“Kromspraak in plaats van rechtspraa­k”, aldus de jurist van Unia over het vonnis.

Joods Actueel kreeg deze e-mail in handen en het was dé aanleiding van N-VA om nog eens duidelijk te zeggen dat ze de werking van Unia opnieuw willen bekijken.

Perceptiep­robleem

“Ik wil Unia niet afschaffen”, verduideli­jkt staatssecr­etaris Zuhal Demir gisteren in een gesprek met onze krant. “Maar ik wil wel dat iedereen er terecht kan, anders kan je die 7 miljoen euro overheidsg­eld die ze krijgen, niet langer verantwoor­den.”

“Ik heb ook vragen over hun werking, ze moeten niet polarisere­n en er zijn voor iedereen”, zegt Demir. “Uit een doorlichti­ng die ze zelf gevraagd hebben, blijkt trouwens ook dat ze te zeer gezien worden als het centrum dat zich bezighoudt met het spanningsv­eld autochtoon/allochtoon, terwijl ze ook bezig zouden moeten zijn met bijvoorbee­ld leeftijdsd­iscriminat­ie. Ze hebben dus op zijn minst een perceptiep­robleem. Ik ga binnenkort als voogdijmin­ister met Unia aan tafel zitten.” “Unia is een centrum van polariseri­ng geworden die vooral een politieke boodschap wil brengen inzake integratie”, schreef Demir gisteren ook in een opiniestuk. “Ik ben vragende partij voor een instelling die optreedt tegen discrimina­tie en racisme. Maar niet op deze manier, die de bevolking opzet tegen het idee van gelijkheid in plaats van het te promoten.”

Minder uit Limburg

De Limburgers vinden in elk geval hun weg niet naar Unia. Ook al zijn er twee contactpun­ten, in het stadhuis van Hasselt en van Genk. Maar dat levert - in vergelijki­ng met andere provincies - zeer weinig op. Antwerpen heeft met 384 meldingen, er bijna vier keer zoveel als Limburg. Ook West-Vlaanderen (200) en Oost-Vlaanderen (230) hebben er meer. Aangezien één op de vier Limburgers van buitenland­se afkomst is, kloppen die verhouding­en al helemaal niet. “Het is moeilijk om uit die cijfers eenduidige verklaring­en te trekken”, reageert Bram Sebrechts, woordvoerd­er van Unia. “Hoewel we dit cijfer niet in een vingerknip kunnen verklaren, stellen we wel dat het aantal niet representa­tief is. We merken dat veel voorvallen niet gemeld worden omdat ze zo ‘normaal’ zijn geworden. In 2016 noteerden we een stijging van de meldingen over heel België, wat volgens ons ook te maken heeft met een betere bekendheid.” Wallonië en Brussel leggen in elk geval heel andere cijfers op tafel. Die zijn samen goed voor 80 procent (3.893) van de meldingen.

Zelfde klachten

Maar als Limburgers een klacht indienen, gaat het wel om dezelfde thema’s als in andere provincies. Op nationaal niveau gaat het gros van de discrimina­tieklachte­n (31%) over racisme, dat is in Limburg niet anders (37%). Ook voor geloof (13%, zowel nationaal als in Limburg) volgen we dezelfde verhouding. Gehandicap­ten klagen minder bij Unia (9% in Limburg tegenover 13% nationaal). Maar die cijfers zijn in Limburg zo laag (9 meldingen tegenover 612 in Brussel en Wallonië)) dat je die eigenlijk niet eens kan vergelijke­n met de rest. Zo zijn er ook maar 4 klachten binnengeko­men over discrimina­tie op basis van leeftijd. Dit zijn cijfers zonder de (sociale) media mee te rekenen, want daar gebeuren de meeste (24%) incidenten. Die gaan dan vooral over racisme (38%) en over geloof (19%). Dit zijn nationale cijfers, provincial­e zijn er niet.

Hasselt/Genk

We namen gisteren de proef op de som en probeerden de meldpunten in Hasselt en Genk te bereiken. In Hasselt kwamen we meteen op het antwoordap­paraat terecht, in Genk zat de medewerker in vergaderin­g. U kunt natuurlijk ook mailen of u kunt zich meteen tot Brussel wenden.

 ?? FOTO BELGA ?? “Unia heeft op zijn minst een perceptiep­robleem. Ik ga binnenkort als voogdijmin­ister met hen aan tafel zitten”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir.
FOTO BELGA “Unia heeft op zijn minst een perceptiep­robleem. Ik ga binnenkort als voogdijmin­ister met hen aan tafel zitten”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium