Het Belang van Limburg

Alle snelwegen krijgen ledverlich­ting

-

Over vier jaar moeten alle Vlaamse snelwegen verlicht zijn met ledlampen. Dat heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laten weten. De ombouw gaat eind dit jaar van start.

De lampen van de klassieke verlichtin­g op onze snelwegen worden allemaal vervangen door ledlampen. Dat meldde gisteren het VTM-nieuws. In sommige gemeenten worden er al ledlampen gebruikt bij straatverl­ichting wegens een heel stuk energiezui­niger.

Besparing

“Het is goedkoper omdat we 25 procent op de energiefac­tuur besparen”, zegt minister Weyts. “Die lampen gaan ook veel langer mee en we besparen zo vier miljoen euro per jaar.

Maar het is vooral goed voor de verkeersve­iligheid. Ledlampen geven meer licht en zorgen voor een betere verlichtin­g van de omgeving.”

Niet bewezen

Maar volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid (BIVV) is het nog niet bewezen dat ledverlich­ting ook verkeersve­iliger is. “Het is wel zo dat lichtstral­en van ledverlich­ting iets gerichter kunnen geplaatst worden, maar wat het effect daarvan is op de verkeersve­iligheid is nog niet geweten”, zegt Stef Willems van het BIVV. De ombouw van de verlichtin­g kost tussen de 16 en 20 miljoen. En na de snelwegen wil de minister ook de gewestwege­n aanpakken.(

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium