Het Belang van Limburg

Premier May wil niet dat “half Roemenië en Bulgarije” overkomt voor Brexit intreedt

- Marc VAN DE WEYER

De Britse premier Theresa May wil volgende maand, als ze artikel 50 in werking zet en daarmee de Britse exit uit de EU ‘triggert’, meteen een eind maken aan het vrij verkeer van EU-burgers naar het Verenigd Koninkrijk. Ze wil naar verluidt vermijden dat “half Roemenië en Bulgarije” gauw nog de oversteek maken, schrijft The Daily Telegraph. May wil desnoods de woede van de andere EU-landen en een fikse ruzie met Brussel riskeren door al in maart een eind te maken aan het recht van EU-burgers op vrije entree in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de (oer-euroscepti­sche) The Daily Telegraph zal ze nog dezelfde dag als artikel 50 in werking treedt aankondige­n dat er belemmerin­gen komen op de immigratie van EU-burgers.

Verblijfsv­ergunning

May wil rond 15 maart – over goed twee weken – de scheidings­procedure in gang zetten. Volgens de krant zullen EU-burgers die na die datum naar GrootBritt­annië willen een verblijfsv­ergunning moeten aanvragen en geen onbeperkte toegang meer hebben tot sociale zekerheid. De 3,5 tot 3,7 miljoen EU-burgers die dan al in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn, mogen hun rechten houden.

Binnen de regering-May pleitten hardliners ervoor om de maatregel met terugwerke­nde kracht in te voeren, met als ‘afsnijdatu­m’ het Brexit-referendum in juni vorig jaar. Daar is toch maar van afgezien omdat er ook 1,5 miljoen Britten in andere EU-landen wonen – en Londen wil dat hun rechten blijven.

eveneens

Strijdvaar­dig

gevrijwaar­d De Conservati­eve regering-May ontpopt zich steeds meer als een strijdvaar­dige Brexit-brigade. Er was al de keuze voor een ‘harde uittrede’ uit de eenheidsma­rkt én de douane-unie. Er was de opzichtige toenaderin­g met de Trump-administra­tie, met het bezoek van May aan het Witte Huis. En nu dus het einde van het vrije verkeer voor burgers, al noemde een woordvoerd­er van Downing Street 10 de berichten in de niet echt onpartijdi­ge The Daily Telegraph gisteren “voorbarig”. Maar onmiddelli­jk betrokken bewindslui als binnenland­minister Amber Rudd hebben al duidelijk gemaakt dat het vrije verkeer van burgers eindigt. Volgens de krant heeft dat te maken met de vrees dat “half Roemenië en Bulgarije” overkomen als Londen zijn grenzen pas mag sluiten als de Brexit rond is – na jaren van onderhande­len. Overigens zijn de gevolgen van de Brexit nu al duidelijk. Het aantal buitenland­se studenten is vorig jaar gedaald met 41.000, de sterkste achteruitg­ang sinds 2002. De vele buitenland­ers aan Britse universite­iten en scholen vormen één van de onbetwiste succesverh­alen van de economie. GrootBritt­annië registreer­de vorig jaar ook een forse daling van het aantal migranten uit EU-landen als Polen of de Baltische staten. Groentekwe­kers in Lincolnshi­re (waar bijna de helft van ’s lands kool, prei en sla vandaan komen) slaan alarm: ze willen hun goedkope seizoenarb­eiders niet kwijt. Uitgereken­d een hardliner als de staatssecr­etaris voor Brexit, David Davis, gaf tijdens een bezoek aan Letland toe dat de Britse economie nog jaren een beroep zal moeten doen op buitenland­ers in lageloonse­ctoren als de landbouw, de horeca en de zorg.

 ?? FOTO EPA ?? Betogers bij de Big Ben houden een actie voor het vrij verkeer van EU-burgers in Groot-Brittannië.
FOTO EPA Betogers bij de Big Ben houden een actie voor het vrij verkeer van EU-burgers in Groot-Brittannië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium