Het Belang van Limburg

Facturen artsen en kinesisten fors gestegen

- Simon ANDRIES/Jonas MAYEUR

Een kwart van de facturen van kinesisten schoot in januari fors omhoog, net als een reeks facturen van tandartsen en specialist­en. Dat blijkt uit cijfers van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) schuift de schuld van zich af: “Het is hun verantwoor­delijkheid als doorrekene­n aan de patiënt.” De regering-Michel wilde de nieuwe besparinge­n in de sociale zekerheid eigenlijk bij de sterkste schouders leggen: kinesisten, artsen en tandartsen. Zij krijgen maar een derde van hun loonsverho­ging in plaats van de beloofde twee derde. Maar wat al gevreesd werd, blijkt nu realiteit: heel wat kinesisten en tandartsen rekenen die besparing gewoon door aan hun patiënten. Dat kunnen ze ook zonder problemen doen: door de besparinge­n ruziën de artsen, de mutualitei­ten en de regering nog altijd over de vaste tarieven. Kinesisten en tandartsen hebben daardoor voorlopig vrij spel. En daar maakt een deel van hen gretig gebruik van. Een kwart van de facturen van kinesisten schiet de hoogte in, blijkt uit onderzoek van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. Het zie- kenfonds bekijkt week na week alle doktersbri­efjes die worden binnengebr­acht. “Het gaat om een prijsstijg­ing van 2,5 tot 3 euro per sessie”, zegt algemeen directeur Paul Callewaert. “Voor een reeks van 9, 18 of 60 afspraken loopt de rekening dus op tot respectiev­elijk 25, 50 en 150 euro.”

Oproep: reken meer aan

“De patiënten betalen zo de rekening van het uitblijven van die akkoorden”, zegt Callewaert. Hij toont begrip voor de klachten van de artsen over de onderfinan­ciering en roept minister De Block op om met meer geld over de brug te komen. “Maar dokters en kinesisten moeten stoppen met de prijzen op te trekken voor de patiënten”.

Axxon, beroepsver­eniging van de kinesisten, riep begin januari al op om meer aan te rekenen. “Eigenlijk had ik gehoopt dat nog meer kinesisten onze oproep zouden volgen”, zegt voorzitter Peter Bruynooghe. “Onze sector wordt al jaren stiefmoede­rlijk behandeld.” Axxon wil onder meer een volledige indexering van de erelonen wil. Elke kinesist kan dat laatste voorstel nu individuee­l af- of goedkeuren.

“Geen extra geld”

Voor De Block is extra geld geen optie. “Het budget is wat het is, zegt haar woordvoers­ter. “Wij zijn het geld niet gaan zoeken bij de patiënten maar bij degenen die de besparinge­n beter kunnen dragen. Als zij dat nu doorrekene­n, is dat op hún verantwoor­delijkheid. We kunnen hen tot niets verplichte­n.” Volgens De Block kunnen de patiënten hun kinesist of arts daar ook zelf op aanspreken. En ontevreden patiënten kunnen altijd van dokter veranderen. Extra onrustwekk­end is dat ook een deel van de specialist­en buiten het ziekenhuis hun afgesproke­n tarieven verhogen, ook al zijn ze nog tot eind dit jaar gebonden aan een tariefakko­ord. Alleen de huisartsen wachten de discussies voorlopig nog af en sparen hun patiënten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium