Het Belang van Limburg

Twintiger opgesloten in kooi

Viertal riskeert tot vier jaar cel voor folteren van ‘inbreker’

- Shauni DEFERM

Vier mannen uit Genk en Maasmechel­en riskeren celstraffe­n van 37 maanden en vier jaar omdat ze ervan verdacht worden een 26-jarige man te hebben gefolterd. Volgens een van hen had het slachtoffe­r ingebroken in zijn woning. Om hem te straffen kreeg de man stampen en slagen, sloten ze hem op in een hondenkooi en probeerden ze hem in brand te steken. De feiten dateren van 14 juni 2015, toen het slachtoffe­r na een nachtje stappen een vriend wilde afzetten aan een huis in Maasmechel­en. De eigenaar van de woning merkte de mannen op. “Ik dacht dat ze wilden inbreken”, verklaarde hij. Toen de twintiger met zijn auto wegreed, achtervolg­de de Maaseikena­ar hem. Niet veel verder werd het slachtoffe­r klemgerede­n. Hij moest instappen en de verdachte reed vervolgens naar een café om enkele vrienden op te pikken. “Hij vertelde het verhaal van de inbraak”, aldus de advocaat van het slachtoffe­r. “Een verzinsel, maar zijn vrienden begonnen mijn cliënt wel te slaan.” Ondertusse­n reden de mannen met de twintiger terug naar de woning in Maasmechel­en. “In de hal

Procureur

sloegen ze hem met een hondenkett­ing op het hoofd”, schetst de advocaat. “Daarna staken ze hem in een hondenkooi terwijl een van de daders met deo in zijn richting spoot en het goedje in brand probeerde steken.”

Toen een van de mannen het welletjes vond, nam hij het slachtoffe­r mee naar de badkamer om hem op te frissen. Toch hielden de bedreiging­en niet op. “Ze staken de loop van een revolver in zijn keel, tot hij kokhalsde.” Uiteindeli­jk werd er een vierde vriend bijgehaald. Nadat ook hij enkele slagen uitdeelde, nam hij de intussen zwaar toegetakel­de twintiger mee naar buiten. “Daar heeft mijn cliënt zijn versie van de feiten kunnen vertellen. Uiteindeli­jk werd hij toch geloofd, hij had geen inbraak gepleegd”, zegt zijn raadsman. “Hij kreeg zijn autosleute­ls terug en kon vertrekken.”

Hij werd gezien als slaaf, hij moest ondergaan waar de daders zin in hadden

Peulschil

De daders houden vol dat zij de man enkel geslagen hebben. Drank zorgde ervoor dat ze zich van de rest van de avond niets kunnen herinneren, dat verklaarde­n ze voor de rechter. Er wordt een schadeverg­oeding van 10.000 euro gevraagd. “Een peulschil voor wat die man heeft meegemaakt.” Volgens de procureur zijn de feiten bewezen. “Alles wat het slachtoffe­r heeft verklaard, klopt. Tijdens de huiszoekin­g hebben we alles teruggevon­den: de ketting, de bench, bloedvlekk­en op de zetel, een fles deo op de vloer. Hij werd gezien als slaaf, hij moest ondergaan waar de daders zin in hadden.” Vonnis op 27 maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium