Het Belang van Limburg

TACTIEK 5

Tactieken om de ongenaakba­re wereldkamp­ioen te kloppen

-

De Ronde van Vlaanderen 2011. Fabian Cancellara had een week eerder de tegenstand naar huis gereden in de E3 Harelbeke en was de sterkste man. Die dag reden verscheide­ne ploegen niet om zelf te winnen, wel om Cancellara te doen verliezen. Uiteindeli­jk won een outsider: Nick Nuyens. Een scenario dat ook nu tot de mogelijkhe­den behoort. “Stel dat hij binnen drie weken zowel Waregem, Harelbeke als Wevelgem wint, dan zit er misschien niets anders op dan een ouderwetse ploegovers­chrijdende combine”, zegt Walter Planckaert van Sport-Vlaanderen.

Behoort een samenwerki­ng tussen Quick Step Floors en LottoSouda­l tot de mogelijkhe­den? “Vroeger was dat veel eenvoudige­r. Nu kan je dat bijna niet maken tegenover de sponsors”, zegt Planckaert. Ploegovers­chrijdende combines zijn zeldzamer, vriendscha­p tussen renners niet. “Stel je voor dat

Walter PLANCKAERT Ploegleide­r Sport-Vlaanderen Benoot en Boonen samen in de kopgroep zitten. Die twee komen goed overeen. Ik kan mij inbeelden dat zij liever elkaar zien winnen dan iemand die ze niet kennen”, aldus Frison.

Eén probleem. Belgen die elkaar iets gunnen in plaats van elkaar de duvel aan te doen, het is nog niet vaak gebeurd. Ter herinnerin­g. In de Ronde van 2014 reden met Vanmarcke, Vandenberg­h en Van Avermaet drie Vlamingen in de kopgroep van vier. De Zwitser Cancellara won.

Stel dat hij binnen drie weken zowel Waregem, Harelbeke als Wevelgem wint, dan zit er misschien niets anders op dan een combine

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Peter Sagan, die er net een hoogtestag­e had opzitten, maakte indruk in het Belgisch openingswe­ekend. “Wat gaan we meemaken als hij nóg beter wordt?”, klonk het nadien bij de tegenstand.
FOTO PHOTO NEWS Peter Sagan, die er net een hoogtestag­e had opzitten, maakte indruk in het Belgisch openingswe­ekend. “Wat gaan we meemaken als hij nóg beter wordt?”, klonk het nadien bij de tegenstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium