Het Belang van Limburg

Zuhal op de grill

- Door Liliana Casagrande

Liesbeth Homans was woensdag ziek waardoor het debat in het Vlaams parlement over gelijkekan­sencentrum Unia niet doorging. De oppositie had er anders geweldig veel zin in. Zowel Groen als sp.a hadden al geprobeerd om het parlement nog tijdens de krokusvaka­ntie samen te roepen om haar eens alle hoeken van het halfrond te laten zien. Twee keer mislukt. Dus waren alle pijlen op Homans’ partner in crime Zuhal Demir gericht. Die mocht gisteren in het federale parlement alle opgespaard­e woede incasseren. Het was de eerste keer dat Demir aan de andere kant van de lijn stond, daar waar je antwoorden geeft en geen vragen stelt. Het was haar vuurdoop en wat voor een. We zagen Zuhal Demir gisteren ook voor het eerst even naar adem happen. Je zou voor minder als je op je eerste plenaire vergaderin­g als staatssecr­etaris zo gegrild wordt.

Het deed even denken aan Maggie De Block bij de start van de vorige legislatuu­r. Die had gezegd dat als asiel en migratie een erfenis was, ze die zou weigeren. De Block werd daarop zo hard aangepakt, eerst door de pers, dan door de wolven in de Kamer, dat het leek alsof ze zou wankelen. Intussen is De Block één van de meest populaire politici van dit land. Misschien wel met dank aan de messenslij­pers van toen.

Raoul Hedebouw (PVDA) had gisteren anders wel een punt. In plaats van zich dik te maken over Unia, had Demir zich beter meteen beziggehou­den met de computerpr­oblemen bij de federale dienst voor personen met een handicap. Het softwarepr­obleem daar is gigantisch, als we afgaan op allerhande verhalen van zowel ziekenkas als vakbond. Dossiers die in een zwart gat verdwijnen, gehandicap­ten die acht maanden op parkeerkaa­rten moeten wachten, uitkeringe­n voor bejaarden die in de soep draaien, ... Alleen het verhaal over de doden die doorbetaal­d worden, blijkt niet waar te zijn. De rest, vrezen we wel. Als Elke Sleurs - de voorgangst­er van Demir - zo opgelucht rondliep na haar ontslag, is dat misschien ook één van de redenen. De nieuwe software werkt pas sinds 23 januari, maar de problemen dateerden al van lang ervoor. Eén van de oplossinge­n die Demir - of haar diensten - nu hebben uitgewerkt is om een groepje personen met autisme aan het werk te zetten die met de hand gegevens overzetten en volmachten coderen. Daar waar software-ingenieurs falen, komen mensen die een beperking omgebogen hebben tot een talent dus goed van pas. Misschien kan ze die lijn wel doortrekke­n in meer diensten.

Daar waar software-ingenieurs falen, komen mensen die een beperking omgebogen hebben tot een talent goed van pas. Misschien kan Zuhal Demir die lijn wel doortrekke­n in meer diensten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium