Het Belang van Limburg

Efficiënt paars-wit boekt cruciale uitzege

- Van onze verslaggev­er in Nicosia Jürgen Geril

Sommigen bij Anderlecht verkiezen de titel, maar voor het eerst sinds 1997 een Europese kwartfinal­e: het zou toch kunnen. Straf, want paars-wit liet zich door Apoel net als in Zenit bij momenten overspoele­n, maar één van de weinige kansen ging weer binnen. Het was Stanciu die de belangrijk­e uitgoaloal scoorde, waardoor oor

RSCA het thuis kan kan afmaken. In het Brusselse lopen nog weinig konijnen rond met vier poten, want Weiler en co steken geregeld een konijnenpo­otje op zak. Onder impuls van 20.000 fans rukte Apoel Nicosia na de rust massaal op naar doel. De ijzersterk­e Dendoncker was de enige die het hoofd boven water hield, maar Barral knalde naast en de vrije trap van Vander over 40 meter landde op de lat. “De tweede helft zagen we af”, gaf René Weiler toe. “Apoel is een potige tegenstand­er, maar we bleven solidair als ploeg. Het is een kwaliteit dat mijn jonge team zich aanpast aan allerlei speelstijl­en van de tegenstand­er. Op basis van de hele wedstrijd is deze zege verdiend.” Apoel had thuis al 33 wedstrijde­n niet verloren en dan is het straf dat paars-wit de zege wegkaapte. Op een manier die tegenwoord­ig typisch is voor de Brusselaar­s en die ook succes opleverde in Sint-Petersburg: eén keer efficiënt zijn. Al miste Bruno op het einde nog een reuzekans. “In de eerste helft waren we veel beter dan Apoel”, vervolgde Weiler. “Als we echt al onze kansen afmaken, hadden we 0-3 kunnen winnen.” Dat was overdreven geweest, maar het is zeker niet zo dat Weiler de Europa League als een opspelende appendix ziet nu play-off 1 eraan komt. De Zwitser stelde een meer gerodeerd elftal op dan tegen Zenit. Deschacht en Acheampong waren ongelukkig ingevallen tegen Mechelen en moesten hun plaats afstaan aan Nuytinck en Hanni. Teodorczyk kreeg de voorkeur in de spits.

“Ik kies in functie van vorm, scherpte op training, kwaliteite­n van de tegenstand­er... Ik heb echt geen Europees en een Belgisch elftal.”

Nicolae STANCIU

Chipciu 13 assists

Voor het eerst sinds 18 december tegen Eupen stonden Stanciu en Hanni nog eens samen in de ploeg. Een groot succes was dat niet, want het duo rendeert niet met dribbelaar Hanni op de flank. Daarom mag Stanciu van geluk spreken dat hij scoorde. Bij een uitbraak pakte Chipciu uit met zijn 13de assist (!) en de man van 10 miljoen plaatste het leer mooi in het net. Stanciu heeft nu betere cijfers in Europa (4 goals, 3 assists) dan in de Jupiler Pro League (3 goals, 3 assists) en dat is vooral goed voor hem. Als er één man is die deze Europa League nodig heeft dan is het Stanciu wel. ,Want in België zal hij lang niet altijd spelen.

“Mijn goal? Zo moeilijk was dat niet hoor”, aldus de Roemeen. “Het voorbereid­ende werk van mijn ploegmaats was prima en ik moest de bal enkel nog binnentikk­en. Mijn doelpunt is trouwens van ondergesch­ikt belang. Ik wil vooral de goede teampresta­tie onthouden. Alles bij elkaar genomen, hebben we een superwedst­rijd gespeeld.”

Met deze uitzege op zak moet paars-wit het volgende week afmaken. De volgende rondes vallen wel midden in play-off 1, maar een eerste kwartfinal­e in 20 jaar sinds die tegen Inter in 1997 laat je niet liggen.

Mijn goal? Zo moeilijk was dat niet hoor. Het voorbereid­ende werk van mijn ploegmaats was prima en ik moest de bal enkel nog binnentikk­en

 ?? Foto AFP ?? Nicolae Stanciu maakte al zijn vierde goal in Europa.
Foto AFP Nicolae Stanciu maakte al zijn vierde goal in Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium