Het Belang van Limburg

“Energievri­endelijk bouwen is de standaard geworden”

Energiepei­l E30 verplicht vanaf 2021

- Kizzy VAN HORNE

BEN-bouwen, of bijnaenerg­ieneutraal bouwen, is vanaf 2021 de norm. BEN-woningen zijn goed geïsoleerd en verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. “Vandaag bouwt één op de drie al BEN”, zegt Jurgen Naets van Ecobouwers, de onafhankel­ijke bouwsite over duurzaam bouwen en wonen, ontwikkeld door de Bond Beter Leefmilieu. Europa heeft de eis opgelegd dat in 2021 de nieuwe huizen een stuk energievri­endelijker moeten zijn. “Elk land en regio kan die eis naar behoeven zelf concreet definiëren”, zegt Jurgen Naets. “Vlaanderen legt de klemtoon op een goede isolatiegr­aad, efficiënte technieken, het gebruik van hernieuwba­re energie en dat alles in een gezonde woning.” “Vandaag geldt voor nieuwbouww­oningen een E-peil van E50, in 2021 is dat E30. Het E-peil is een maatstaf waarmee de energiepre­statie van de woning berekend wordt. Hoe lager het E-peil, hoe energiezui­niger de woning. Er wordt gekeken naar de isolatie, luchtdicht­heid, compacthei­d, maar ook naar de oriëntatie van de woning en de efficiënti­e van de vaste installati­es.”

“Een bijna-energieneu­tralewonin­g maakt ook gebruik van hernieuwba­re energie, zoals pv-panelen, een warmtepomp of is aangeslote­n op een stadsverwa­rmingsnet. Daarnaast moet het binnenklim­aat gezond zijn. Dit krijg je door te ventileren en oververhit­ting te vermijden door het gebruik van zonnewerin­g of oversteken boven ramen.”

Beperkte meerkost

Vandaag bouwt al één op de drie BEN. De nieuwbouww­oningen in Vlaanderen halen nu al gemiddeld een E-peil van E39, 11 punten lager dan de wettelijke eis. Dat blijkt uit cijfers die minister van Energie Bart Tommelein onlangs, bij de start van Batibouw, bekendmaak­te.

Naets: “Een E-peil van E30 halen kost dan ook niet zoveel meer moeite en geld dan bouwen volgens de huidige normen. Volgens de berekening­en is dit een meerkost van 4 tot 6 procent, zo blijkt uit de cijfers van bouwpromot­oren en het Vlaams Energieage­ntschap. De grondprijz­en en btw op nieuwbouw wegen zwaarder door dan de energie-eisen. Energievri­endelijk bouwen is vandaag de standaard. De markt is enorm vergroot zodat de materialen niet meer duurder zijn. Ook architecte­n en aannemers zijn mee in het verhaal. Efficiënt bouwen werkt bovendien kostenbesp­arend. In energievri­endelijke woningen wordt elke ruimte benut. Schrap je de grote trappenhal van 10 m2, bespaar je al enkele duizenden euro’s.”

Geen E-peilpremie

Met een BEN-woning bespaar je in principe flink wat geld op je

In principe bespaar je met een BEN-woning flink wat geld op je energiefac­tuur Jurgen Naets, Ecobouwers

energiefac­tuur.

Naets: “In de realiteit zien we echter vaak een ‘reboundeff­ect’, wat betekent dat we minder aandachtig omspringen met ons energiever­bruik. PV-panelen leveren immers gratis stroom, een zonneboile­r goedkoop warm water en de verwarming­skosten dalen aanzienlij­k. Waarom dan niet wat langer onder de douche staan of de thermostaa­t een graadje hoger zetten? Die verminderd­e waakzaamhe­id kan de positieve effecten van je milieuvrie­ndelijke investerin­gen deels tenietdoen.” “Een ander gevaar bestaat erin dat je het uitgespaar­de geld investeert in milieubela­stende aankopen. Als je de 1.000 euro die je jaarlijks bespaart in een jacuzzi steekt, zal je energierek­ening niet dalen en zorgt je mee voor een verhoging van de CO2-uitstoot.” BEN-bouwen wordt nog steeds aangemoedi­gd, al is de E-peilpremie stopgezet. Wie energiezui­nig bouwt, krijgt wel een korting van de Vlaamse overheid op de onroerende voorheffin­g. Naets: “Je krijgt gedurende vijf jaar 50 procent korting bij een E-peil van maximaal E30. Haal je een E-peil van E20, dan krijg je zelfs 100 procent korting op de onroerende voorheffin­g. Sommige banken bieden daarnaast voordelige BEN-kredieten.”

Passiefhui­s

Behalve BEN-bouwen kan je nog op andere manieren duurzaam bouwen. Zo zijn er de passiefwon­ingen. Naets: “Hier wordt de focus nog meer op de bouwschil gelegd dan bij een BEN-gebouw. Passiefhui­zen zijn zo georiëntee­rd dat ze ideaal gebruik maken van de zon. Er is nog meer isolatie voorzien, en standaard driedubbel­e beglazing, terwijl je in een BEN-woning ook kan kiezen voor hoogrendem­entsglas. Kies je in een passief huis voor hernieuwba­re energie dan krijg je een nul-energiewon­ing. Sowieso is elk huis dat vandaag rechtgetro­kken wordt al een lage energiewon­ing.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium