Het Belang van Limburg

Luchtvervu­iling doet aantal overlijden­s in voorbije winter pieken

Hoge concentrat­ies fijnstof door droogste winter in 30 jaar

- Guy THUWIS

HASSELT - Tijdens de voorbije wintermaan­den zijn de concentrat­ies fijnstof in België van de hoogste geweest sinds vier jaar. Dat komt door het droge weer deze winter. De luchtveron­treiniging verklaart voor een deel de gestegen sterftecij­fers.

Volgens het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid zijn er dit jaar tussen 2 januari en 19 februari 18.778 sterfgeval­len geweest in ons land. Dat zijn er 3.142 meer dan gemiddeld. De kou en de griepepide­mie zitten daar voor iets tussen, maar ook de luchtvervu­iling zorgde voor vervroegde sterftes. “Onderzoek van vergelijkb­are periodes met hoge luchtveron­treiniging leert dat het aantal sterfgeval­len daardoor met 8 procent toeneemt”, zegt milieuepid­emioloog Tim Nawrot van de UHasselt. De laatste jaren daalden de concentrat­ies fijnstof in België, maar de voorbije maanden waren weer slecht. “De winter 2017 was de droogste in 30 jaar”, zegt vervuiling­sexpert Frans Fierens. “Die droogte verklaart dat er zoveel fijnstof in de lucht zat. In natte periodes krijgen we zuivere oceaanluch­t over ons land.”

HASSELT - Tijdens de voorbije winter zijn de concentrat­ies fijnstof in België van de hoogste geweest sinds vier jaar. Dat heeft alles te maken met het droge weer deze winter. De hoge luchtveron­treiniging verklaart voor een deel ook de gestegen sterftecij­fers van de voorbije maanden.

Volgens het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid zijn er dit jaar tussen 2 januari en 19 februari 18.778 sterfgeval­len geweest in ons land. Op basis van de sterftecij­fers van de laatste vijf jaar, is dat 20 procent of 3.142 sterfgeval­len meer dan gemiddeld. Een significan­t verschil dat onder meer wordt toegeschre­ven aan de griepepide­mie die deze winter 250.000 Belgen trof. Maar ook de koude temperatur­en en luchtvervu­iling zorgden dus voor vervroegde sterfte. Begin februari was er nationaal smogalarm.

“Voor deze winter kunnen we nog geen cijfer geven, maar onderzoek van vergelijkb­are periodes met hoge luchtveron­treiniging leert dat het aantal sterfgeval­len daardoor met 8 procent toeneemt”, zegt milieu-epidemiolo­og Tim Nawrot van de UHasselt. “Die stijging komt louter door de luchtvervu­iling en staat los van de gevolgen van de griepepide­mie of sterfte als gevolg van heel koude dagen.”

Droogste in dertig jaar

Op het druk bijgewoond Wetenschap­scafé woensdagav­ond van de UHasselt bevestigde luchtvervu­ilingsexpe­rt Frans Fierens van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu de slechte cijfers voor de voorbije winter. “De laatste jaren dalen de gemiddelde concentrat­ies fijnstof. Ook de pieken nemen af. Maar tijdens de huidige winter hebben we de hoogste concentrat­ies opgetekend sinds vier jaar. Het weer heeft hierin een belangrijk­e rol gespeeld. We hadden normale temperatur­en maar de winter 2016-2017 was de droogste in dertig jaar. Die droogte is de verklaring dat er zoveel fijnstof in de lucht zat. In natte periodes krijgen we zuivere oceaanluch­t over ons land.”

De veroorzake­rs van fijnstof zijn wij allemaal: huishouden­s, industrie, landbouw en verkeer. Bekende boosdoener­s zijn houtkachel­s en dieselwage­ns. Een houtgestoo­kte open haard zorgt bijvoorbee­ld voor dertig keer meer fijnstof dan een pelletkach­el. Maar een pelletkach­el stoot dan weer 150 keer meer fijnstof uit dan een verwarming op aardgas. Als het van de specialist­en afhangt, komt er een verbod op dieselwage­ns en oude houtkachel­s.

Normen

Wetenschap­pelijk onderzoek heeft onomstotel­ijk bewezen dat fijnstof in de lucht ons leven kan verkorten met 7 tot 12 maanden.

Volgens professor Nawrot zijn de effecten van luchtveron­treiniging op onze gezondheid een feit. “Voor de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) behoort luchtveron­treiniging tot de eerste groep van kankerverw­ekkende stoffen. De WHO-normen halen we niet. Die normen gaan dan nog uit van gezonde mensen. In de normen zou men vooral ook rekening moeten houden met de gevoelige periodes in een mensenleve­n: ouderen, zwangere vrouwen, pasgeboren, longpatiën­ten.”

Voor mucoviscid­ose-patiënten heeft een beperkte stijging van de concentrat­ies fijnstof al onmiddelli­jk een effect. Ook de relatie met cardiovasc­ulaire ziekten is bewe- zen. Mensen met dichtgesli­bde bloedvaten krijgen sneller een hartinfarc­t. Verouderin­g verloopt sneller bij mensen die meer aan luchtvervu­iling zijn blootgeste­ld. Er zijn ook effecten op de cognitieve ontwikkeli­ng. Fijnstof dringt niet alleen in de longen binnen, de kleinste deeltjes bereiken ook de bloedbanen en via de neus bereikt het fijnstof ook onze hersenen. In Runkst zijn er vorige maand metingen gebeurd aan de scholen De Krullevaar, De Boomgaard en Dalton 1. Op 9 februari zijn er piekwaarde­n gemeten boven de 200 microgram PM2,5 per kubieke meter. Later op de maand lagen de waarden op 20 en nog later op 5. De WHO-advieswaar­de ligt op 10 μg/m3 per jaar. “Dergelijke hoge piekmeting­en tijdens periodes van het smogalarm verbazen me niet”, reageert professor Nawrot. “Het is dan windstil en het fijnstof blijft hangen, zelfs in het Nationaal Park. Je moet dus een beetje oppassen met metingen tijdens smogdagen. Anderzijds zou ik crèches, scholen of bejaardent­ehuizen niet langs een drukke weg zetten, want dan zullen de concentrat­ies op gewone dagen ook hoger zijn.”

Meetstatio­ns

PVDA wil met de metingen meer aandacht krijgen voor de problemati­ek van het fijnstof. “We willen meetstatio­ns aan scholen en woonwijken in Hasselt”, zegt voorzitter Kim De Witte. “We willen ook meer investerin­gen in het openbaar vervoer, meer betaalbare woningen in de stad en minder citymarket­ing. Hasselt trekt als winkelcent­rum veel extra verkeer aan.” Op 2 april organiseer­t PVDA een fietstocht met stofmasker­s in Hasselt.(

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Expert Frank Fierens toont de grafiek met uiterst rechts de hoge fijnstofwa­arden van de huidige winter.
Foto KAREL HEMERIJCKX Expert Frank Fierens toont de grafiek met uiterst rechts de hoge fijnstofwa­arden van de huidige winter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium