Het Belang van Limburg

Een op de twee met de auto naar de les

- Caroline VANDENREYT/Liliana CASAGRANDE

De auto blijft koning bij de studenten in Limburg. Acht op de tien vinden de campussen vlot bereikbaar met bus of trein, maar toch komt bijna de helft met de wagen. Te voet scoort al helemaal niet: acht op de tien zal nooit de wandel naar de campus inzetten.

Vier op de tien studenten kiezen voor het openbaar vervoer om - dagelijks of meestal - te arriveren in Hasselt of Diepenbeek. De auto klopt dat met overtuigin­g: 45 procent rijdt zelf of pendelt met medestuden­ten. Vlot bereikbaar vindt nochtans 77 procent de campussen met bus of trein. De fiets is ook niet bepaald populair, zes op de tien halen die niet van stal. Niet dat de studenten geen last hebben van al die parkeerpro­blemen aan de hogeschole­n en Universi- teit Hasselt: 74 procent vindt dat een serieus probleem. “Er is onderzoek geweest naar het verkeersge­drag van de studenten, specifiek naar de hogeschool­studenten die hun campus in het centrum van Hasselt hadden. Opeens konden ze wel allemaal met de fiets of de bus komen. Dat is wat wij in de verkeersku­nde met zo’n mooi woord ‘weerstande­n’ noemen: als je plots niet meer een hele dag de auto gratis kan laten staan, is openbaar vervoer blijkbaar geen probleem meer”, beschrijft verkeersde­skundige Willy Miermans. “Kijk naar Diepenbeek, daar kan je gratis parkeren. En ook al staat het daar volledig vol, tja, dan parkeren we maar in de bermen, op het gras,...”

Tegenwind

Miermans: “Ik heb al eens voorgestel­d om te laten betalen voor parkeerpla­atsen op de campus maar ik kreeg meteen tegenwind. Dan zouden ze minder studenten krijgen. Leuven en Gent trekken zich toch ook niets aan van parkeerpla­atsen voor hun studenten. Er zijn er gewoon geen.”

Het openbaar vervoer lijkt een goed alternatie­f volgens de studenten en toch gebruiken ze het niet? “Ook omdat ze het niet echt kennen. De vooroordel­en bestaan nog altijd: dat het duur is, traag, oncomforta­bel. Het is een goed bewaard geheim, maar wij hebben het onderzocht: er zijn meer mensen in Vlaanderen die nog nooit bus of trein genomen hebben, dan mensen die nog niet gevlogen hebben.”

Ook ‘pampering’ speelt, volgens Miermans: bijna alle studenten hebben een auto of mogen die lenen van thuis. “Jongeren worden vandaag steeds meer verwend. En ze zijn nu eenmaal gewend om van deur tot deur te kunnen parkeren. Je zit ook met die verkavelin­gen buiten de stad, veel moeilijker bereikbaar met het openbaar vervoer. En ja, dan moet je een eindje fietsen, wachten aan

de halte, op de bus...”

Op de bon

Politie Limburg Regio Hoofdstad kent het parkeerpro­bleem als geen ander. “Op de campus in Diepenbeek schrijven we al langer boetes uit, sinds deze week - na een week sensibilis­eren - zijn we ook in Hasselt begonnen. Absoluut niet om studenten het leven zuur te maken, wel omdat het nodig is voor de veiligheid: studenten parkeren overal, waardoor hulpdienst­en niet meer door kunnen. Stel je maar eens voor dat er een zware brand uitbreekt”, benadrukt woordvoerd­er Dorien Baens. Maandag gingen er, ondanks de waarschuwi­ngen, toch zeven studenten op de bon, dinsdag nog drie.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??
 ??  ?? 20.000 jongeren studeren aan de Limburgse universite­it en hogeschole­n. Samen met onderzoeks­bureau iVox nam Het Belang van Limburg een exclusieve enquête af bij de studenten in Limburg. Twee weken lang brengen we u de opvallends­te resultaten.
20.000 jongeren studeren aan de Limburgse universite­it en hogeschole­n. Samen met onderzoeks­bureau iVox nam Het Belang van Limburg een exclusieve enquête af bij de studenten in Limburg. Twee weken lang brengen we u de opvallends­te resultaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium