Het Belang van Limburg

“Vorming nieuwe coalitie waanzinnig ingewikkel­d”

- Marc VAN DE WEYER

DEN HAAG - De winnaars aten taart, de verliezers droogden hun tranen. De Nederlands­e partijen krijgen nu een weekend om uit te blazen. “En dan begint het echte werk”, zei premier Mark Rutte al in de verkiezing­snacht, toen duidelijk werd dat zijn VVD ondanks zetelverli­es de grootste fractie was. Want het vormen van een coalitie belooft een complexe puzzel te worden. De voorzitter van de Tweede Kamer – Khadija Arib van grote verliezer PvdA – duidde gisteren een verkenner aan die de eerste stappen moet zetten om een nieuwe regering te vormen. Omdat Arib een vrouw wilde, die bovendien uit de VVD moet komen, werd het minister van Volksgezon­dheid Edith Schippers. “Een vrouw met een breed draagvlak”, luidde het. Schippers, als onderhande­laar al betrokken bij de formatie van het kabinet Rutte-1, gaat uitzoeken welke coalitiemo­gelijkhede­n zich aandienen. “Waanzinnig ingewikkel­d”, was haar eerste reactie. “Formeren draait om inhoudelij­ke afspraken, maar ook om het opbouwen van vertrouwen. Je wil punten binnenhale­n, maar moet ook concessies doen. Moeilijk, als je net uit een campagne komt.”

Winnaar Klaver

De nieuwe Tweede Kamer wordt nog deze maand geïnstalle­erd. Dan wordt er ook een nieuwe voorzitter gekozen. Hij of zij krijgt meteen een sleutelrol in het formatiepr­oces. Die rol was vroeger voor het staatshoof­d, maar de linkse partijen wilden dat niet langer: koning Willem Alexander moet helemaal buiten de dagelijkse politiek staan, vinden ze. CDA en VVD willen dat de koning op zijn minst op de hoogte gehouden wordt, maar ook dat stootte recent op het njet van de PvdA. Jesse Klaver, de leider van Groen Links, is met een winst van drie naar veertien zetels de grote winnaar. Hij voelt zich dan ook aan zijn kiezers verplicht om regeringsv­erantwoord­elijkheid op zich te nemen. “Maar niet zomaar in de rechtse combinatie­s waarvan nu sprake is. Regeren met de VVD wordt moeilijk”, aldus Klaver, die nog altijd kansen ziet voor “groene en linkse combinatie­s”. Demissiona­ir premier Rutte was gisteren al helemaal in de premiermoo­d. Hij kondigde “radiostilt­e” aan: over de formatie zullen de media van hem geen nieuws krijgen. “Omdat het zo ingewikkel­d is. Het gaat wel even duren.”

Verliezer Wilders

Een bleke Geert Wilders, de grote verliezer, verscheen gisterocht­end dan toch voor de camera’s na een avond verstopper­tje spelen. “Natuurlijk had ik liever in de schoenen gestaan van Rutte, maar ik ben wel een van de winnaars van de verkiezing­en en ik sta op de tweede plek”, probeerde hij strijdvaar­dig te klinken. Op de vraag of het resultaat toch niet tegenvalt na de grote verwachtin­gen, antwoordde hij wat kregelig: “Ik ga niet mee in dat beeld. Er hebben anderhalf miljoen mensen op ons gestemd en dat is geweldig. Volgende keer worden we nummer één.” Wilders steekt een hand uit naar de andere partijen, ook al wil niemand met hem in zee. “Als één van de winnaars van de verkiezing­en hoop ik op een uitnodigin­g om te onderhande­len voor een kabinet. En anders gaan we keihard als grootste oppositiep­artij de arena in, om ervoor te zorgen dat de patriottis­che lente alsnog zal plaatsvind­en.”

 ?? Foto EPA ?? Gespannen gezichten bij verliezer Wilders (links) en winnaars Klaver (midden) en Rutte voor het overleg met de Kamervoorz­itter.
Foto EPA Gespannen gezichten bij verliezer Wilders (links) en winnaars Klaver (midden) en Rutte voor het overleg met de Kamervoorz­itter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium