Het Belang van Limburg

Nederlands­e lessen

- Door Eric Donckier

De Nederlande­rs hebben gestemd. En daar kunnen we lessen uit trekken die ook voor ons interessan­t zijn.

Een. Partijen denken lang na over hun verkiezing­scampagne. Ze investeren daar ook veel geld in. Maar incidenten kort voor de stembusgan­g zelf hebben een grote impact. Het incident tussen Nederland en Turkije heeft duidelijk in de kaart van uittredend premier Mark Rutte gespeeld. Het doet terugdenke­n aan onze dioxinecri­sis in 1999.

Twee. Kiezers hechten minder belang aan sociaaleco­nomische prestaties. De uittredend­e regering Rutte kon budgettair en economisch uitstekend­e resultaten voorleggen. De volgende Nederlands­e regering zal fors kunnen investeren en uitkeringe­n kunnen optrekken. Maar VVD en PvdA verloren zwaar, kiezers hebben immers geen geduld. Drie. Net zoals bij het referendum over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk en de verkiezing­en in Amerika, was er ook bij de verkiezing­en in Nederland vooral aandacht voor identiteit en cultuur. De vluchtelin­gencrisis, de sociale dumping en het naast elkaar leven van de gemeenscha­ppen zijn daar niet vreemd aan. Het zal ook bij onze verkiezing­en in 2019 een rol spelen.

Vier. Geert Wilders slaagde er niet in om van zijn PVV de grootste partij te maken. Het heet nu dat er in Europa een dam is opgeworpen tegen het populisme. Dat is een voorbarige conclusie. De PVV ging er 5 zetels op vooruit en zorgde ervoor dat alle eerder rechtse partijen radicalise­erden. Of Europa echt geen boodschap heeft aan populisme, zullen we pas na de verkiezing­en in Frankrijk weten. En dat is bang afwachten gezien de problemen waarmee centrumrec­hts en François Fillon te kampen hebben. Ook in eigen land zit het Vlaams Belang opnieuw in de lift.

Vijf. Niet alleen de rechtse partijen radicalise­erden. Dat was ook aan de linkerzijd­e het geval waar de PvdA verliest aan Groen Links en SP. In eigen land stellen we hetzelfde vast. De sp.a heeft het moeilijk terwijl Groen en PVDA de wind in de zeilen hebben. Zes. Na de verkiezing­en van woensdag zullen niet minder dan 13 partijen zetelen in de Tweede Kamer. Men kan er spreken van een totale versplinte­ring van het politieke landschap. Ook bij ons is er sprake van een toenemende versplinte­ring. Nu al zetelen er 7 partijen in het Vlaams Parlement. Dat kunnen er 10 worden indien PVDA, LDD en de V-partij van het duo Vuye-Wouters erin slagen een zetel te halen bij de verkiezing­en van 2019. Het maakt het regeren alsmaar moeilijker.

Zeggen dat Nederland een dam opwierp tegen het populisme in Europa is een voorbarige conclusie. Dat kan pas na de verkiezing­en in Frankrijk. Want in Nederland won de PVV van Geert Wilders en radicalise­erden de meer rechtse partijen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium