Het Belang van Limburg

Dader (17) schietpart­ij op Franse school wilde directeur treffen

-

GRASSE - Een gewapende 17-jarige met psychologi­sche problemen die een rekening wilde vereffenen met zijn schooldire­cteur in het Zuid-Franse Grasse, heeft een nationaal terreurala­rm in gang gezet. Er vielen acht lichtgewon­den.

Waarom de 17-jarige Killian B. overhoop lag met directeur Hervé Pizzinat van het Alexis de Tocquevill­e-lyceum in Grasse is niet duidelijk, maar de tiener greep wel naar de grote middelen om de zaak te beslechten. Met een geweer, een pistool, een revolver en twee granaten -mogelijk oud oorlogstui­g - trok hij donderdagm­iddag naar zijn school.

Toen hij binnen duidelijk maakte voor wie de kogels bedoeld waren, werd directeur Pizzinat gealarmeer­d. De man stapte op de scholier af en probeerde op hem in te praten, maar dat pakte averechts uit. De tiener loste een schot in de arm van Pizzinat en twee scholieren werden geraakt door loodballet­jes. Enkele anderen liepen lichte verwonding­en op toen iedereen in paniek probeerde te vluchten. Onmiddelli­jk werd het terreurala­rm afgekondig­d in Frankrijk. De straat werd hermetisch afgesloten, andere scholen mochten hun leerlingen niet naar huis laten gaan en de bevolking werd gevraagd binnen te blijven.

Een elite-eenheid van de nationale politie kon de dader snel oppakken. Premier Cazeneuve was intussen al in een helikopter richting Grasse gestapt en ook de minister van Onderwijs stond op het punt te vertrekken. Toen duidelijk werd dat het geen terreurdaa­d was, bliezen ze hun trip af. De scholier heeft een blanco strafblad. Zijn vader zit in de gemeentera­ad voor het Front National.

 ?? FOTO REUTERS ?? Studenten en een moeder vallen mekaar in de armen. Inzet: de 17-jarige dader.
FOTO REUTERS Studenten en een moeder vallen mekaar in de armen. Inzet: de 17-jarige dader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium